Starea economiei romanesti, in general, si a mediului de afaceri, in particular, de natura sa ingrijoreze institutiile internationale si in special pe cele ale Uniunii Europene, din ale carei structuri speram ca vom face parte. Sub forma unor discursuri diplomatice, dar si a unor cifre dureros de exacte, reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au prezentat, ieri, raportul asupra tranzitiei Romaniei. Esenta acestui document este urmatoarea: fara reforme adevarate in urmatorii trei ani, tara noastra poate sa-si ia adio de la integrare. "Autoritatile trebuie sa continue reformele in 2004, an electoral, si sa nu majoreze cheltuielile publice, pentru a pregati Romania in vederea aderarii la UE in 2007", a declarat Olivier Descamps, business group director al BERD pentru Europa de Sud-Est si regiunea Caucaz.
Misiune (aproape) imposibila
Reprezentantul BERD atrage atentia asupra faptului ca succesele economice, atatea cate au fost, s-ar putea duce pe Apa Sambetei.
"Romania ar putea sa adere in 2007, dar numai daca nu iroseste nici macar o luna pana atunci. Guvernul este foarte sensibil intr-un an electoral, dar sa speram ca este si destul de constient ca nu este vorba de un exercitiu pe termen scurt, ci de unul care dureaza trei ani. Nu trebuie risipite rezultatele deja obtinute", a avertizat Olivier Descamps.
Ne-a intrecut chiar si Croatia
Descamps a mai spus ca Romania, desi a facut progrese semnificative, este inca in urma altor tari candidate la UE, cum ar fi Bulgaria si Croatia. "Executivul trebuie sa se concentreze pe incheierea capitolelor de negociere si pe mentinerea politicilor financiare si monetare. Nu trebuie facute cheltuieli mari doar pentru ca vom fi intr-un an electoral", a avertizat, parinteste, oficialul BERD. Acesta sustine ca sunt o serie de domenii unde evolutiile au avut loc intr-un ritm destul de lent. Printre acestea au fost enumerate restructurarea intreprinderilor, infrastructura si utilitatile publice.
Mai raman patru restante
BERD a identificat patru provocari pe care Romania trebuie sa le surmonteze in procesul de tranzitie catre economia de piata. Acestea sunt mediul de afaceri dificil si sistemul judiciar defectuos, finalizarea procesului de privatizare, crearea disciplinei financiare si comerciale in sectorul de stat si imbunatatirea capacitatii de utilizare a fondurilor de preaderare la UE. De asemenea, este necesara continuarea procesului de privatizare in sectorul energetic, pentru ca Romania nu poate finanta singura restructurarea acestuia. In opinia BERD, sistemul are nevoie de disciplina financiara si comerciala pentru a reduce arieratele, iar rau-platnicii trebuie deconectati, mai ales daca sunt mari intreprinderi de stat.
"Politici fiscale prudente"
Guvernul va anunta, in perioada 15-20 decembrie, pachetul de masuri pentru reducerea deficitului de cont curent, care vor completa actiunile in domeniul politicii monetare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, ieri, ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu. "Este vorba de un mix de politici, care va include un buget strans, politici fiscale prudente, adoptarea pana la sfarsitul anului a bugetelor de venituri si cheltuieli ale companiilor de stat. Aceste bugete trebuie sa fie balansate, astfel incat sa nu inregistreze arierate si pierderi", a afirmat Tanasescu.
Biroul de credit, peste sase luni
Biroul de credit pentru monitorizarea imprumuturilor acordate de banci persoanelor fizice ar putea deveni functional in prima jumatate a anului viitor, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Acesta a precizat ca reprezentantii bancilor se vor intalni astazi cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, iar pe 11 decembrie ARB va organiza o adunare generala pentru a discuta infiintarea biroului. Ghetea a estimat costurile totale ale proiectului la trei milioane de dolari, incluzand serverul sistemului, echipamentele de rezerva in caz de dezastre si sistemul de telecomunicatii.
Have something to add? Share it in the comments.