Stiri si noutati

Blanculescu: "Exista indicii ca s-au spalat 53 milioane de euro in doua luni"

Carmen Neacsu

Potrivit datelor Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), exista indicii temeinice "ca in primele doua luni ale acestui an au fost "spalati" peste 53 de milioane de euro", a anuntat, ieri, ministrul Autoritatii Nationale de Control (ANC), Ionel Blanculescu. Tot in perioada amintita, plenul ONPSCB a analizat si transmis catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie un numar de 62 de informari, fiind stabilite indicii substantiale de spalare a banilor.

Domeniul imobiliar, raiul spalarii banilor

Tot la capitolul tranzactii suspecte, bancile comerciale au transmis Oficiului 159 de rapoarte pentru astfel de operatiuni, alte 26 de sesizari fiind transmise de alte institutii. In ianuarie si februarie, ONPSCB a primit spre procesare si analiza, de la bancile comerciale, 775 de rapoarte privind obligatiunile cu sume in numerar ce depasesc echivalentul a 10.000 de euro. La acestea se adauga peste 540 de rapoarte privind transferuri externe pentru sume a caror limita depaseste echivalentul a 10.000 de euro. Plenul a decis ca operatiunile financiare sa fie analizate in 86 de cazuri, in 53 de situatii fiind decisa "conexarea" la lucrarile aflate deja in analiza. Ionel Blanculescu spune ca in atentia Oficiului se afla 52 de "paradisuri fiscale", la care se adauga noua state care nu au aderat la conventiile internationale in ceea ce priveste impozitarea.

Potrivit ministrului ANC, afacerile imobiliare reprezinta una dintre cele mai profitabile afaceri de spalare de bani utilizate de cei specializati in astfel de operatiuni, pe plan extern. Pe plan intern, se pare ca practicile celor pusi pe imbogatire prin astfel de metode nu s-au schimbat fata de anul trecut, astfel ca "umflarea" nejustificata a cheltuielilor de consultanta in diferite domenii a ramas unul dintre mijloacele folosite.

Afacerile cu lemn urca in topul evaziunii

In ceea ce priveste fenomenul evaziunii fiscale, in cele opt luni de cand functioneaza ANC, "statul a reusit sa detina suprematia in lupta impotriva evaziunii fiscale", a mai anuntat Blanculescu. El spune ca aceasta situatie se vede in cresterea incasarilor la bugetul de stat, ceea ce creeaza premisele reducerii fiscalitatii. "De acum, ANC si Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala, impreuna cu partenerii nostri – Politia, Parchetul si celelalte servicii speciale – trebuie sa nu mai scape din mana fenomenul de evaziune fiscala", a adaugat ministrul. ANC are in subordine 13 institutii, principalele responsabilitati in combaterea evaziunii fiscale revenind Garzii Financiare (GF) , Autoritatii Nationale a Vamilor si ONPSCB. In primele doua luni ale anului, GF a identificat sume datorate bugetului de stat sub forma taxelor si impozitelor de 433 miliarde lei, fiind aplicate amenzi de 157 miliarde lei. Controalele din aceasta perioada s-au soldat cu 231 de sesizari penale, aferente unui prejudiciu total de 633 miliardede lei. Potrivit lui Blanculescu, verificarile s-au concentrat pe domeniile petrolier si cel al comercializarii alcoolului, dar o serie de acte de evaziune fiscala au fost descoperite si in tranzactiile cu material lemnos. Ministrul controlului sustine ca, in urma activitatii din ultima perioada, firmele din industria lemnului au urcat intre primele trei categorii de evazionisti.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *