Evaziunea fiscala s-a ridicat, anul trecut, la aproximativ doua miliarde de dolari, insa o estimare exacta a sumelor sustrase de la plata catre bugetul de stat este dificil de realizat, a declarat, ieri, ministrul Autoritatii Nationale de Control (ANC), Ionel Blanculescu. Potrivit acestuia, ca urmare a infiintarii ANC in urma cu un an, nivelul economiei subterane a fost redus pana la 25% din PIB, comparativ cu o pondere de 40%, estimata in urma cu cativa ani. "A fost un an dificil, insa anul trecut, veniturile cumulate la buget au atins 31,1% din PIB, fata de 29,7% in 2002. Aceeasi tendinta pozitiva in colectarea veniturilor a fost inregistrata si in cursul acestui an, fapt ce conduce la ideea ca fiscalitatea se va reduce", a declarat Blanculescu in cadrul unui seminar organizat de ANC si Fin Media.
Depasiri la colectarea veniturilor
Potrivit bilantului ANC, in primele sase luni ale anului s-au inregistrat depasiri la totalul veniturilor cu 56,4% , la impozitele pe profit cu 68% si taxe vamale cu 40%. Acelasi raport precizeaza ca, datorita actiunilor Autoritatii realizate cu Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor si Inspectia Muncii la sfarsitul lunii aprilie, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 1.897 miliarde de lei. "A fost un an dificil, insa rezultatele sunt incurajatoare, astfel incat, in momentul integrarii in UE, economia neagra sa se situeze la acelasi procent ca si in statele comunitare, respectiv intre 8 si 15%", a mai spus Blanculescu.
Achizitiile publice, necontrolate
Potrivit bilantului ANC, controalele privind combaterea fraudei si a evaziunii fiscale sau a actiunilor de contrabanda au fost canalizate catre societati comerciale privatizate, agenti economici ce presteaza servicii direct catre populatie, autoritati si institutii din subordine sau coordonare. In plus s-au realizat actiuni de control si la anumiti agenti economici, la solicitarea organizatiilor sindicale sau a altor institutii ale statului. Raportul precizeaza ca ANC a actionat si a coordonat actiunile de control in domenii precum importul, producerea si comercializarea carburantilor, a alcoolului, exploatarea si comercializarea masei lemnoase, gestionarea si valorificarea deseurilor industriale sau privind respectarea destinatiei finale a marfurilor. Potrivit aceluiasi document, in ultimul an, s-au realizat circa 700.000 de controale. Raportul ANC nu precizeaza, insa, nimic despre controalele privind corectitudinea contractelor de achizitii publice de bunuri, servicii sau lucrari de constructii.
Have something to add? Share it in the comments.