Guvernul a aprobat recent doua proiecte de act normativ prin care Directia Generala a Vamilor si Garda Financiara (GF) au fost trecute in subordinea Autoritatii Nationale de Control (ANC). Cele doua institutii nu mai au, astfel, relatii de subordonare directa cu Ministerul Finantelor Publice (MF), in atributiile caruia va ramane, insa, activitatea de control fiscal, ce revenea pana acum GF. "Garda se va ocupa strict de controlul inopinat, preventiv, iar dosarele rezultate in urma acestor actiuni vor fi inaintate organelor de control fiscal si Politiei Economice, dupa caz. Pe de alta parte, o data cu preluarea DGV de catre Autoritatea Nationala de Control, aceasta devine Autoritate Nationala a Vamilor, cu statut si demnitate specifice institutiilor similare din UE", a precizat Blanculescu.
El a mai spus ca lucratorii GF vor fi insotiti, in actiunile de control legate de contrabanda si crima organizata, de luptatori din fortele de interventie rapida, capabili sa faca fata "fortelor paramilitare" angajate de evazionisti, la diverse obiective precum fabricile ilegale de alcool. "Dupa modelul european, au fost create la nivelul intregii tari comisariate regionale ale GF", a spus ministrul controlului.
Comisarii si vamesii raspund cu averea
"Ii anunt pe comisari si pe vamesi ca, din acest moment, s-a introdus in cele doua sectoare de activitate conceptul atragerii raspunderii materiale, civile si/sau penale, dupa caz, a celor care, prin activitati de evaziune sau frauda fiscala, aduc prejudicii bugetului de stat. Acest concept a fost utilizat cu mult succes la AVAB, astfel ca, in acest moment, exista peste 350 de directori din 250 de societati comerciale debitoare la AVAB, care au fost chemati sa dea socoteala in fata instantei", a spus ministrul. El a atras atentia ca vor fi vizati "toti cei care vor subevalua marfuri in vama, vor inchide ochii la acte de evaziune si contrabanda, precum si cei care vor desfasura acte de control neconforme cu atributiile inscrise in fisa postului". "Acestia vor raspunde nu numai penal, ci si material, cu averea personala, de indata ce se va constata un prejudiciu", a avertizat Blanculescu.
Comisionarii vamali, luati in vizor
In vederea diminuarii coruptiei in vami, ANC a luat "in vizor" firmele de comisionariat vamal, banuite ca deruleaza activitatile ilegale ce aduc grave prejudicii bugetului de stat. Astfel, in ultima saptamana, in urma unor controale inopinate ale organismelor aflate in subordinea ANC, au fost anulate cinci certificate de comisionar vamal, in vestul tarii.
"Va urma un proces de reanalizare a activitatii comisionarilor vamali, iar cei corupti vor fi eliminati din sistem. Vor fi verificate si rudele acestora, pentru a vedea daca nu au legaturi stranse cu firme care n-au mai fost controlate fiscal de mai multi ani", a spus Blanculescu. El a adaugat ca faptele depistate vor face obiectul unor dosare penale. "Totodata, cercetam peste 100 de cazuri in care vamesi de la frontiera de Est sunt implicati in activitati ilegale, derulate de structuri mafiote sau care au legatura cu crima organizata. Sunt activitati din sfera marii evaziuni fiscale, evaluate la circa 225 milioane de euro. In aceste cazuri, dispunem si de informatii furnizate de structurile informative. Nimeni nu va scapa, ii vom urmari pana la capat", promite seful ANC.
Incep executarile silite ale datornicilor la CNAS
"AVAB va incepe executarea silita a peste 2.000 de firme care datoreaza peste un miliard de lei fiecare la fondul de sanatate. Criteriul executarii il vor reprezenta valoarea datoriei si valoarea activelor pe care AVAB le va sechestra", a afirmat Blanculescu. Ministrul a precizat ca prin licitatia nationala organizata in aceasta toamna "vor fi desprinse din mainile directorilor de spitale circa doua miliarde de dolari", fapt care va imbunatati substantial situatia din sistemul sanitar.
ANC va continua seria controalelor in spitale, cu Caritas si Coltea, urmate de Casa de Sanatate Bucuresti, precum si unele case judetene care au gestionat defectuos resursele bugetare alocate.
"Voi avea grija personal ca Traian Rece sa restituie banii furati de la buget!"
Intrebat ce masuri va lua ANC in cazul senatorului Traian Rece, implicat in scandalul rambursarilor ilegale de TVA, ministrul Ionel Blanculescu a declarat: "In ceea ce-l priveste pe invinuitul Traian Rece, ANC a actionat pe doua planuri. Primul vizeaza datoria pe care firma acestuia, Club 21 Perfect SRL o avea catre AVAB si care, la interventia noastra, a fost platita pana la ultimul cent. Cel de-al doilea plan se refera la prejudiciul pe care Club 21 Perfect SRL a adus-o bugetului de stat prin recuperari ilegale de TVA, facute pe baza unor facturi false. Din acest punct de vedere, cazul e deschis. Voi avea grija personal ca suma de peste 9 miliarde de lei, furata de la cetatenii acestei tari sa ajunga la buget, actualizata. Cazul Rece va fi inchis atunci cand ultimul leu din acest prejudiciu va fi returnat, prin executarea silita a averii acestuia", a subliniat ministrul. El sustine ca in ultimele zile a fost "bombardat" cu informatii privind afacerile ilegale derulate de Traian Rece in ultimii ani.
Have something to add? Share it in the comments.