Stiri si noutati

BNR a decis unificarea dob?nzii de politica monetara cu dob?nda de sterilizare a pietei

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis unificarea ratei dobanzii de politica monetara si a ratei dobanzii efective de sterilizare a pietei, la nivelul de 8,5 la suta pe an si a aprobat trecerea oficiala la strategia de tintire directa a inflatiei.

Potrivit unui comunicat remis Rompres de BNR, Raportul aprobat de Consiliu ,,marcheaza trecerea oficiala la strategia de tintire directa a inflatiei".

BNR urmeaza sa prezinte, pe 15 august, Raportul trimestrial asupra inflatiei, a caracteristicilor regimului de tintire directa a inflatiei si calendarul sedintelor de politica monetara ale CA al BNR.

In sedinta sa de politica monetara din 8 august, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in contextul trecerii oficiale la strategia de tintire directa a inflatiei.

Strategia de tintire directa a inflatiei are ca obiectiv principal asigurarea si mentinerea stabilitatii nivelului agregat al preturilor prin utilizarea tuturor instrumentelor de politica monetara aflate la dispozitia bancii centrale. In acest context, se impune asigurarea transparentei sporite si a consecventei mesajelor de politica monetara, iar rolul de semnal al ratei dobanzii de politica monetara creste ca importanta, se precizeaza in comunicat.

Ca urmare, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat eliminarea decalajului dintre rata dobanzii de politica monetara (plafonul maxim pentru atragerea de depozite de pe piata monetara) si rata dobanzii efective de sterilizare (la care BNR atrage depozite de pe piata monetara) prin unificarea acestora la nivelul de 8,5 la suta pe an, incepand cu data de 9 august. Acest decalaj a aparut in pregatirea etapei din luna aprilie 2005 a procesului de liberalizare a contului de capital.

Consiliul de administratie a aprobat, de asemenea, primul Raport trimestrial asupra inflatiei, care analizeaza evolutia indicatorilor macroeconomici, identifica principalele provocari si constrangeri pentru implementarea politicii monetare si prezinta perspectivele inflatiei.

Avand in vedere anticiparea manifestarii unor presiuni inflationiste pe termen scurt, dar si necesitatea minimizarii riscului de amplificare a intrarilor de capital cu potential volatil, Consiliul de Administratie al BNR considera ca este necesara mentinerea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *