Stiri si noutati

BNR anunta comisioane cu 33 la suta mai mici in sistemul ReGIS

Comisioanele pentru decontarea platilor de mare valoare sau urgente in sistemul ReGIS vor fi cu 33 la suta mai mici, incepand cu data de 8 august, si vor fi suportate doar de platitor, precizeaza un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) remis presei joi, 21 iulie.

Primele reduceri ale comisioanelor au fost efectuate incepand cu data de 8 aprilie.

Astfel, pana la data de 8 aprilie 2005, comisionul unei tranzactii era de 30 de RON, din care 15 Ron reprezentau comisionul pentru participantul platitor si 15 RON, comisionul pentru participantul beneficiar. In prezent, comisionul unei tranzactii este de 22,5 RON, din care 15 RON reprezinta comisionul pentru participantul platitor si 7,5 RON, comisionul pentru participantul beneficiar. Incepand cu data de 8 august, comisionul de tranzactie va fi de 15 RON, intreaga valoare urmand a fi achitata de participantul platitor.

 Decizia BNR de a reduce treptat comisioane aferente participarii la sistemul ReGIS, se bazeaza pe influenta favorabila a modernizarii sistemului de plati, precum si pe respectarea principiului recuperarii costurilor aferente operarii si mentenantei sistemului, conform standardelor europene si internationale stabilite de Banca Centrala Europeana si Banca Reglementelor Internationale.

Sistemul ReGIS este un sistem cu decontare pe baza bruta in timp real, care asigura schimbul de instructiuni de plata intre participanti si decontarea finala a transferurilor de fonduri aferente acestora in mod continuu, tranzactie cu tranzactie, precum si decontarea finala a pozitiilor nete provenite de la sistemele cu decontare pe baza neta si a transferurilor de fonduri aferente operatiunilor cu instrumente financiare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *