Stiri si noutati

BNR avertizeaza asupra ilegalitatii atragerii de fonduri de la public fara autorizarea bancii centrale

Banca Nationala a avertizat, joi, asupra ilegalitatii acordarii de credite sau atragerii de depozite sau alte fonduri de la public, de catre persoane fizice sau alte entitati care nu au fost autorizate de BNR drept institutii de credit.
    Anuntul BNR intervine in urma faptului ca o serie de societati comerciale desfasoara in prezent activitati de gestionare a unor fonduri atrase de la public, in cadrul unor sisteme colective de acumulare de fonduri si acordare de credite. Activitatea unor astfel de societati consta in organizarea unor grupuri de solicitanti de imprumuturi/credite, care sunt acordate pe rand membrilor grupului, din contributiile acestora.
    Banca Nationala precizeaza, intr-un comunicat remis Rompres, ca riscul asumat de participantii care platesc contributiile fara sa beneficieze de credite, indiferent de modalitatea juridica de organizare a acestor sisteme colective, consta in faptul ca acestia nu beneficiaza de protectia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar sau din partea unei alte forme institutionale de garantare a rambursarii sumelor achitate sub forma contributiilor.
BNR atrage atentia ca operatiunile unor astfel de societati sunt sanctionabile in conditiile prevazute de legislatia privind desfasurarea de activitati comerciale ilicite, conform articolului 109 din Legea nr.58/1998 privind activitatea bancara, republicata.
Articolele 7 si articolele 10 din Legea nr.58/1998 privind activitatea bancara, republicata, prevad ca este interzisa desfasurarea de activitati specifice unei institutii de credit, constand in atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si de acordare de credite, de catre persoane fizice sau de entitati care nu au fost autorizate de Banca Nationala a Romaniei ca institutii de credit’.
    De asemenea, potrivit aceluiasi cadru legislativ, este interzis ca persoanele fizice si entitatile juridice neautorizate sa desfasoare activitati de atragere sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si acordarii de credite intr-un sistem colectiv.
Conform prevederilor legale in vigoare, banca centrala raspunde numai de autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit (banci-persoane juridice romane si sucursale ale institutiilor de credit straine, organizatii cooperatiste de credit, institutii emitente de moneda electronica si case de economii in domeniul locativ).
    Riscul asumat de participantii care platesc contributiile fara sa beneficieze de credite, indiferent de modalitatea juridica de organizare a acestor sisteme colective consta in faptul ca participantii in cauza nu beneficiaza de protectia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar sau a altei forme institutionale de garantare a rambursarii sumelor achitate sub forma contributiilor.
BNR precizeaza ca legea nu este aplicabila Caselor de Ajutor Reciproc a caror activitate este reglementata prin legi speciale.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *