Din cauza provizioanelor foarte mari, accesul la credite al IMM-urilor este mult ingreunat
Nivelul provizioanelor constituite de bancile comerciale va fi calculat, incepand de la 1 ianuarie 2003, si, in functie de performanta financiara a clientului, si valoarea garantiilor aferente imprumutului, potrivit Regulamentului 5/2002 al Bancii Nationale a Romaniei, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor. Categoriile de performanta financiara care vor fi luate in calcul la determinarea nivelului provizioanelor specifice de risc de credit vor fi notate de la A la E, fiecare client urmand sa fie incadrat intr-una dintre cele cinci clase de performanta. Prin aceste masuri, justificate din punct de vedere economico-financiar, "BNR" ii va omori practic pe micii afaceristi", sustin analistii economici.
Accesul la credite va fi ingreunat
Scopul recentelor modificari impuse de banca centrala il reprezinta diminuarea riscului acordarii unor credite neperformante si, implicit, al unor potentiale falimente. Fara indoiala ca, daca noile prevederi se vor aplica, vor fi mai putine credite neperformante. De fapt, vor fi mai putine credite, fie ele performante sau neperformante, pentru ca accesul la imprumuturi al micilor afaceristi va fi mult ingreunat. Putem spune, deci, ca BNR a aruncat, o data cu apa din copaie, si copilul. Dificultatea in obtinerea imprumuturilor e data de includerea, intre conditiile de acordare a creditelor, a "performantei financiare" a potentialilor clienti. Pentru ca, de multe ori, oamenii de afaceri apeleaza la imprumuturi tocmai pentru a iesi dintr-o situatie financiara nefavorabila, aceasta conditie va bloca practic accesul multora la credite.
De la o extrema la alta
Multi agenti economici nu cunosc in totalitate avantajele oferite de catre sistemul bancar in vederea dezvoltarii afacerilor, a afirmat Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). Acesta sustine ca se impune o abordare mai agresiva de catre banci a zonei economice, dar si o flexibilitate mai mare. "S-a trecut de la o extrema la alta. Daca in urma cu cativa ani, bancile acordau credite cu foarte mare usurinta, in momentul de fata, acestea se obtin foarte greu, inclusiv din cauza provizioanelor pe care bancile sunt obligate sa le constituie. BNR are o mare responsabilitate, in contextul in care provizioanele pot deveni o piedica in acordarea creditelor", a afirmat presedintele AVAB.
"Un lucru bun, dar pe care nu ni-l permitem"
La prima vedere, BNR nu face altceva decat sa impuna o mai mare rigoare intr-un domeniu in care scandalurile, cazurile de coruptie si traficul de influenta s-au tinut lant. Problema care se pune este, insa, daca si in ce masura isi permite economia autohtona sa sustina asemenea criterii de performanta. Specialistii Bancii Nationale sustin, si pe buna dreptate, ca aceste norme nu le-am inventat noi, ele se aplica de mult in tarile dezvoltate, iar introducerea lor este oportuna. De cealalta parte, bancherii afirma ca momentul nu e bine ales. "Aceste norme sunt, in principiu, un lucru bun, dar pe care Romania inca nu si-l poate permite", ne-a declarat, de asemenea, Dan Constantinescu, presedintele Libra Bank.
O alta consecinta nefavorabila o reprezinta scaderea incasarilor la buget, pentru ca multe dintre micile afaceri vor avea de suferit.
Nici un IMM nu va indeplini conditiile
Cea mai grava consecinta pe care o vor avea noile prevederi o reprezinta diminuarea drastica a accesului IMM-urilor la credite. Aceasta, in timp ce statul subventioneaza in continuare gaurile negre din economie. "Practic, nici o firma mica sau mijlocie nu va putea indeplini conditiile impuse de noul regulament pentru a obtine un credit bancar.
Daca acesta se va aplica in actuala forma, intreprinderile mici si mijlocii pierd orice speranta de finantare", a declarat, la data adoptarii acestor norme, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu.
Have something to add? Share it in the comments.