Stiri si noutati

BNR nu se asteapta la intrari masive de capital strain pe piata, dupa liberalizare

Banca centrala este pregatita sa contracareze eventuale intrari masive de capital, prin "combinatii" de politica de curs, dobanzi si aplicarea masurilor de salvgardare, chiar daca nu sunt anticipate fluxuri speculative de amploare, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Nu ne asteptam la intrari masive de capital dupa liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei, dar nici nu ne culcam pe o ureche", a spus Isarescu.

El si-a mentinut scenariul, impartasit si de alti oficiali ai bancii centrale, potrivit caruia o mare parte a fluxurilor cu potential de volatilitate ridicata au intrat deja in Romania, prin asa-numitele "vehicule speciale". "Cum am mai anuntat, credem ca au intrat deja in Romania aproximativ 1,5-2 miliarde de euro, dar nu putem spune ca toate aceste sume reprezinta fonduri speculative. Unele sunt investitii straine care au intrat mai devreme pentru a beneficia de dobanzile mai mari de la noi si, pentru o perioada, se comporta ca fonduri speculative", a explicat Isarescu.

In opinia sa, o parte din fluxurile straine regasite in sistemul bancar se va indrepta catre economia reala, sub forma investitiilor directe, catre piata imobiliara sau pe piata de capital. Intrebat despre conditiile in care BNR va aplica una sau mai multe dintre masurile de salvgardare anuntate, Isarescu a confirmat ca acestea vor urma numai unor variatii mari de lichiditate, in special pe piata valutara.

Cu toate acestea, oficialul bancii centrale a atras atentia ca fluxurile speculative nu pot, oricum, sa se apropie de valoarea bazei monetare, calculata la cinci miliarde de euro. "Daca se arunca cifre prea mari, trebuie spus ca ele nu se pot manevra. Intrari sau iesiri peste volumul bazei monetare nu pot fi manevrate", a mai aratat Isarescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *