Stiri si noutati

BNR si-a ales ?armele? cu care va lupta contra speculantilor straini

Banca Nationala (BNR) a stabilit posibilele masuri de salvgardare prin care poate "lupta? cu speculatorii nerezidenti in perspectiva liberalizarii progresive a tranzactiilor de capital, releva un comunicat al institutiei. Masurile au fost identificate in urma consultarilor tehnice cu reprezentantii Comisiei Europene si vor fi facute publice prin regulamentele Bancii Centrale. "Masurile de salvgardare ar putea fi activate in situatia aparitiei unor fluxuri excesive de capital pe termen scurt, daca magnitudinea lor ar genera dezechilibre ale balantei de plati sau ar conduce la perturbari severe ale politicii monetare si de curs, reflectate in special in variatii substantiale ale lichiditatii interne", se precizeaza in comunicatul BNR. De asemenea, BNR isi mentine pozitia privind trecerea pana la 30 iunie la etapa urmatoare a liberalizarii contului de capital, respectiv accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt. In actualul Regulament valutar, masura este prevazuta pentru 10 aprilie a.c.

Reducere spectaculoasa a dobanzii

Pe de alta parte, BNR a anuntat, ieri, cea mai mare reducere a dobanzii de interventie de pana acum ? cu 1,25 puncte procentuale. Astfel, dobanda practicata de BNR a scazut la 14,5% fata de 15,75, nivelul stabilit la mijlocul lunii februarie a.c. "Avand in vedere necesitatea mentinerii consistentei intre politica monetara antiinflationista si liberalizarea tranzactiilor de capital, CA a decis sa pastreze o abordare prudenta in reducerea ratei dobanzii de politica monetara, pe care a stabilit-o la 14,5%, urmand ca apropierea dintre dobanda de politica monetara si cea validata de piata sa se produca treptat, pe masura ce procesul de dezinflatie si mix-ul de politici economice adoptate de autoritati vor ajunge la obiectivele stabilite?, se arata in acelasi comunicat.

Nu in ultimul rand, potrivit analizei CA al BNR, procesul de dezinflatie s-a consolidat, rata cumulata a inflatiei pe ultimele 12 luni fiind sub 9%, potrivit cifrelor Bancii Centrale. (C. S.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *