Stiri si noutati

Brokerii din asigurari au incasat comisioane de 25 milioane de euro

Brokerii din asigurari au perceput, anul trecut, comisioane medii de 20% si au intermediat prime brute subscrise de peste 120 milioane de euro, a declarat, ieri, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan. "Fata de 2003, cota brokerilor a crescut cu trei procente, iar numarul lor a avansat de la 191 la 247. De asemenea, comisioanele incasate de societatile de intermediere aproape ca s-au dublat, ajungand la 25 milioane euro", a spus Crisan, prezent, ieri, la prima conferinta anuala a brokerilor de asigurari din Romania.

Societatile de intermediere in domeniul asigurarilor au intermediat, anul trecut, 14% din totalul primelor subscrise pe piata de profil, al carui nivel s-a situat la 35.000 miliarde de lei (863 milioane de euro), a precizat presedintele CSA.

Potrivit raportului CSA pe anul 2003, volumul primelor brute de asigurare subscrise de catre 40 de societati de profil s-a ridicat la 26.738,2 miliarde de lei (711,9 milioane de euro). Pentru aceeasi perioada de raportare, valoarea primelor intermediate de catre cei 174 brokeri care au transmis datele financiare, din totalul celor 191, s-a ridicat la 2.887,1 miliarde de lei (76,8 milioane de euro). Conform datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), circa 75% din primele subscrise in 2004 au fost intermediate de catre cei 29 de membri ai asociatiei.

Asiguratori cu probleme?

Reprezentantul unei societati de asigurare importante de pe piata autohtona a declarat, ieri, sub protectia anonimatului, ca mai multi asiguratori au avut in 2004 coeficientul de lichiditate mult sub nivelul minim de 1% impus de legislatia in vigoare. "CSA ar trebui sa fie mult mai ferma, sa ia decizii mult mai clare, cand constata ca nu se respecta legea", a afirmat sursa citata. Mai mult, acesta a afirmat ca numarul telefoanelor de interventie pe langa oficialii CSA pentru a nu sanctiona firmele care nu respecta legislatia este "un pic mai mare". Oficialii CSA contactati ne-au declarat ca nu au auzit de astfel de situatii. (C. Stegarescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *