Stiri si noutati

Bucurestiul, metropola europeana tot mai insemnata

Cresterea accentuata a importantei zonei Bucurestiului constituie una din cele mai importante caracteristici ale dezvoltarii economice a Romaniei din ultimii zece ani.

 In 1995, Regiunea Bucuresti-Ilfov, cea mai prospera regiune, avea un nivel mediu al veniturilor de 1,7 ori mai mare decat cea mai saraca regiune, respectiv Regiunea Nord-Est. In conformitate cu ultimele date statistice disponibile (2002), acest raport a ajuns in prezent la 2,9, se arata in "Strategia Nationala de Dezvoltare Regionala a Planului National de Dezvoltare 2007-2013", document de lucru consultativ prezentat recent in cadrul Consiliului National de Dezvoltare Regionala.

Strategia isi propune dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor tarii, prin diminuarea disparitatilor inter si intra regionale si prin sprijinirea revigorarii centrelor urbane cu potential de crestere.

Documentul semnaleaza cresterea importantei Bucurestiului, ca metropola europeana tot mai insemnata, aflata in competitie, dar si in proces de cooperare cu alte capitale din zona, cum sunt Budapesta, Sofia, Bratislava, Belgrad. Acestea sunt centre care au beneficiat mai mult de pe urma tranzitiei spre o economie de piata.

 "Dimensiunea spatiala a cresterii economice se va axa pe competitia dintre Bucuresti si celelalte capitale sud-est europene, pentru functii urbane de nivel inalt, in acelasi timp cu promovarea atractivitatii si conditiilor de mediu din centrele urbane cu potential de crestere economica, putand deveni adevarate centre regionale/poli de crestere", subliniaza Strategia.

Cu o populatie de aproape noua la suta din populatia tarii, Bucurestiul contribuie cu o cincime la formarea produsului intern brut si a atras peste jumatate din totalul investitiilor straine directe. Capitala Romaniei a fost una din putinele zone care a inregistrat o puternica migratie pozitiva.

Promovarea Bucurestiului ca centru regional presupune eforturi concentrate pentru realizarea de programe de reabilitare urbana si politici culturale, investitii in utilitatile publice de baza si servicii, in dezvoltari de noi activitati. Investitiile de acest tip sunt o preconditie pentru abordarea, ulterioara, a problemelor economice, sociale si de mediu cu care se confrunta marile aglomerari urbane.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *