Stiri si noutati

Bugetul invatam?ntului mai poate primi in plus 1000-1200 miliarde lei vechi, declara ministrul finantelor

Suma suplimentara solicitata pentru bugetul Ministerului Educatiei nu este disponibila in acest moment si nu exista posibilitatea ca aceasta sa fie translatata de la un ordonator de credite catre celalalt, a declarat, joi, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.
"Ceea ce se poate maxim pentru invatamant in acest moment este o suma de 1000-1200 miliarde ROL, care ar putea fi redistribuita in cadrul Bugetului. Daca Parlamentul hotaraste acesti bani pot fi transferati", a precizat Sebastian Vladescu, la finalul dezbaterilor Comisiilor Reunite pentru Invatamant ale Camerei Deputatilor si Senatului care au respins proiectul de buget pentru Ministerul Educatiei.
In opinia oficialului MFP, comisia a tras propriile sale concluzii tinand cont numai de partea de cheltuieli nu si de partea de venituri bugetare, solicitand 5 la suta din PIB in conditiile in care totalul veniturilor bugetare este de numai 30 la suta din PIB.
Sumele suplimentare solicitate pentru bugetul Ministerului Educatiei se ridica la 14.000 miliarde ROL.
Vladescu a mentionat ca daca Guvernul va hotari ca anumite sume pot fi transferate de la un buget la altul si Parlamentul va lua o decizie in acest sens, MFP va operationaliza aceasta hotarare.
El a precizat ca din punct de vedere al MFP proiectul de Buget actual este cel care asigura mentinerea echilibrelor intre toti ordonatorii de credite si ca este functional.
Ministrul Finantelor a subliniat ca la nivelul tuturor ordonatorilor de credite cheltuielile salariale au fost reduse pentru incadrare intr-o cota rezonabila care sa permita efectuarea de cheltuieli in zona de dezvoltare si ca Romania are una dintre cele mai scazute norme didactice din Europa si numar de elevi/profesor, adaugand ca sistemul de invatamant romanesc are nevoie sa fie restructurat iar aceasta nu este problema MFP.
Ministrul Finantelor a primit din partea membrilor comisiilor de invatamant un tabel cu sume care ar urma sa fie preluate de la diversi ordonatori de credite

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *