O parte din bunurile fostei uzine de armament Sadu din judetul Gorj vor fi puse sub sechestru, ca urmare a unor procese intentate de fosti angajati disponibilizati.
Jumatate din cei 1.237 de muncitorii care au fost disponibilizati in 1997 in baza OG nr. 9 au primit cu opt salarii mai putin decat colegii lor, care, fiind disponibilizati cu Ordonanta 7, au primit 20 de salarii. Fostii angajati care au solicitat diferenta de bani, au actionat in instanta Uzina Mecanica Sadu, obtinand la Curtea de Apel Craiova hotarari definitive si irevocabile. Conform acestora, UM Sadu trebuie sa plateasca pentru 300 de disponibilizati care au astfel de decizii intre 14 si 17 milioane lei, adica aproximativ 10 miliarde de lei. Alte 300 de procese sunt pe rol, sentintele fiind asteptate in toamna.
"S-a incercat si blocarea conturilor, insa a fost imposibil, pentru ca le tot transfera de la o banca la alta. Daca Justitia a stabilit ca uzina sa achite banii, atunci de ce nu se respecta o hotarare definitiva si irevocabila? Daca nici dupa aplicarea sechestrelor nu vom primi banii, vom bloca din nou Defileul Jiului", a spus seful disponibilizatilor, Ion Marutoiu.
Directorul UM Sadu, Pompiliu Panoiu, crede ca Justitia a comis o eroare de proportii internationale cand a hotarat ca uzina sa plateasca diferentele de bani, cu atat mai mult cu cat aceasta nu dispune de lichiditati. "Conform ordonantelor 7 si 9, salariile compensatorii se acorda de catre Ministerul Muncii", a spus Panoiu. Uzina mai are in prezent 2.300 de angajati, majoritatea lucrand in sectorul de producere a capselor miniere.
Have something to add? Share it in the comments.