Stiri si noutati

CALAMITATI POLITICE

Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu, Stefan Etves

Catastrofa provocata de inundatiile din zona Banat-Caras Severin a starnit un imens scandal intre autoritatile in domeniu, fostii oficiali PSD din domeniul gospodaririi apelor si firmele implicate in proiectarea si executia lucrarilor de indiguire. Dupa ce conducerea Ministerului Mediului a acuzat fostii responsabili in domeniu ca au atribuit multiple lucrari fara licitatie unui grup foarte restrans de firme, scandalul a luat o turnura politica, din care nu lipsesc amenintarile cu Tribunalul si nici acuzele reciproce, rostite fara menajamente. Ministrul Sulfina Barbu a afirmat ca o parte din fondurile bugetare alocate pentru indiguiri au fost deturnate de fostii responsabili ai ministerului, inclusiv pentru constructia vilelor personale. In replica, fostul ministru Speranta Ianculescu a declarat ca o va actiona in judecata pe Sulfina Barbu, iar PSD i-a cerut demisia.

Dincolo de aceste dispute politice, firmele implicate in scandal lanseaza acuzatii grave la adresa Ministerului Mediului si a Administratiei Nationale Apele Romane. Acestora li se reproseaza faptul ca nu au intervenit pentru a face brese in digurile de pe raul Timis, care, in opinia acestora, ar fi diminuat efectele catastrofei. Pe de alta parte, exista voci care insinueaza ca autoritatile ar fi intervenit in mod deliberat pentru a indrepta viiturile spre satele din Timis, in scopul de a salva de la inundatie orasul Timisoara. Declaratiile au fost catalogate drept "aberante" de specialistii din domeniu, pe motiv ca prin Timisoara curge raul Bega si nu Timis. Expertii in domeniu ne-au declarat ca una din cauzele majore ale dezastrului a fost faptul ca dupa viitura din anul 2000, autoritatile nu au consolidat decat digul de pe malul stang al raului Timis, fara a efectua lucrari si la cel de pe malul drept. Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Luiza Varga, spune ca autoritatile nu au putut lua decizia spargerii unui dig pentru ca nu exista studii care sa indice locul in care ar trebui sa fie facuta o spartura. Aceasta sustine ca Apele Romane Banat au luat masurile prevazute in planul pentru apararea impotriva inundatiilor. In alta ordine de idei, Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca nu e de competenta primului ministru sa devieze cursul raurilor.

Prezentam in continuare declaratiile partilor implicate:

Aquaproiect: Pagubele ar fi putut fi mai mici

Autoritatile romane ar fi putut sa minimizeze pagubele materiale din Banat prin spargerea, in apropierea granitei, a digului de pe malul stang al apei, a declarat Romeo Amaftesei, specialist hidrotehnician la Aquaproiect. In opinia sa, viitura din acest an a fost o "copie fidela" a viiturii din anul 2000, diferenta fiind un nivel mai mare al apelor. "De data aceasta s-a rupt digul de pe malul drept, ceea ce a provocat pagube mai mari decat daca s-ar fi rupt digul de pe partea stanga, asa cum s-a intamplat in 2000. Aceasta masura (n.r.: spargerea digului de pe malul stang) a fost solicitata si de partea sarba", a afirmat Amaftesei. Intrebat de unde stie ca partea sarba a solicitat spargerea digului de pe malul stang al raului, Amaftesei a raspuns ca are aceasta informatie "dintr-o nota a Administratiei Apelor Romane Timis".

Lucia Varga: ?Digul nu putea fi spart?

Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Lucia Varga, ne-a declarat ca digul de pe malul stang al raului Timis nu putea fi spart, deoarece "la minister nu exista nici un studiu in care sa se spuna exact, in cazul unei viituri, unde trebuie spart digul".

Varga a confirmat ca partea sarba a cerut spargerea digului de pe malul stang al Timisului. "Sarbii au solicitat acest lucru la ora 12, iar la ora 13 digul de pe partea dreapta s-a rupt singur. Taieturile (n.r.: in dig) nu pot fi facute la intamplare, trebuie facute studii hidrologice foarte precise. (…) Ma mira faptul ca la minister nu exista un studiu, deoarece in 2000 a avut loc o viitura tot in acea zona", a precizat secretarul de stat. Lucia Varga a mai spus ca a cerut efectuarea studiilor de acest gen pentru toata tara. In ceea ce priveste afirmatiile potrivit carora autoritatile ar fi optat pentru inundarea satelor din Banat, pentru a nu fi inundata Timisoara, Varga ne-a informat ca a fost initiata o grupa de profesori universitari care sa analizeze "modul de actiune al apelor in aceasta perioada. (…) Apele Romane Banat au un plan de aparare impotriva inundatiilor – semnat de ministru-, in care sunt prevazute metode de actiune. Ei au actionat conform acelui plan de aparare", a spus oficialul Mediului.

Gabor: ?Nu s-a spart intentionat nici un dig?

"Nu s-a spart nici un dig in mod intentionat, acestea au cedat din cauza faptului ca valul viiturii a fost de 2-3 ori mai mare decat cel din 2000, iar digurile au fost supuse unei presiuni cu o durata mai mare decat cea calculata", ne-a declarat Ovidiu Gabor, director general adjunct al Administratiei Apele Romane. El a mai amintit ca viitura a durat 15 zile, iar cresterile de nivel in zonele afectate au fost foarte rapide, de 1,5 metri in numai cateva ore. Oficialul APAR ne-a mai declarat ca se discuta cu partea sarba solutiile practice pentru evacuarea cat mai rapida a apelor din zonele afectate de inundatii, fiind solicitat si ajutorul Ungariei in acest scop.

?Timisoara nu putea fi inundata!?

Specialistii din domeniul amenajarii bazinelor hidrografice sustin ca orasul Timisoara nu putea fi inundat. "Este o aberatie. Timisoara se afla pe Bega, iar viitura a fost provocata de raul Timis", ne-a declarat un expert din domeniu. Potrivit declaratiilor sale, digul de pe raul Timis s-a spart pe partea dreapta pentru ca nu a fost consolidat dupa inundatiile din 2000. "Dupa 2000, numai partea stanga a digului a fost consolidata. Din acest motiv, partea dreapta nu a rezistat", sustine sursa citata. Potrivit acesteia, exista o schema care este "litera de lege", conform Legii apelor din 1996, prin care trebuia conceputa in zona inundata din 2000, pe partea stanga a raului Timis, o incinta de inundare controlata.

Ministerul Mediului a sesizat PNA

Ministerul Mediului a sesizat, ieri, PNA, solicitand procurorilor sa cerceteze modul in care Administratia Nationala Apele Romane a incheiat, in perioada 2000-2004, contractele de proiectare si executie de lucrari hidrologice. Surse din MMGA au declarat ca sesizarea remisa procurorilor anticoruptie vizeaza contractele atribuite in perioada 2000-2004 de MMGA, prin ANAR, unui numar de patru firme, una de proiectare si alte trei de executie, specializate in lucrari de gospodarire a apelor. Firmele vizate de sesizarea MMGA sunt Aquaproiect, Apasco SA din Maneciu, Repcon SA din Oradea si Socot SA Tirgu Mures.

Sinistratii, ajutati de Guvern

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care Autoritatea Nationala a Locuintelor este mandatata sa se ocupe de reconstructia caselor distruse in inundatii. In acest sens, se vor face doua proiecte tip pentru case, care vor fi construite in locul celor distruse de inundatii. Sumele preconizate a fi alocate de Guvern in acest scop se ridica la 20 de milioane de euro, bani proveniti din privatizari.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *