Stiri si noutati

Caldura se scumpeste cu 20% din noiembrie. Se schimba si modul de facturare a gigacaloriei

Claudia Botezatu

Pretul national de referinta la energia termica va fi majorat cu 20% incepand cu 1 noiembrie 2005, de la 896.000 lei (89,6 lei noi) pe gigacalorie la 1.075.000 lei (107,5 lei noi) gigacaloria, a anuntat, ieri, Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Acesta sustine ca scumpirea este necesara, deoarece pretul gazelor naturale a crescut cu 50% in perioada iulie 2004 – iulie 2005. In plus, se reduc subventiile la energia termica cu 33% in acest an. Potrivit lui Opris, o noua scumpire a energiei termice poate avea loc cel mai devreme in iulie 2006.

In acelasi timp cu majorarea pretului national de referinta, va creste cu 20% si ajutorul pentru caldura acordat familiilor ale caror venituri pe membru de familie sunt mai mici de 3,1 milioane de lei. Potrivit unor calcule ale ANRE, pentru un apartament de doua camere, o familie de trei persoane, care obtine venituri reduse, va plati in decembrie 2005, din resurse proprii, 485.700 lei, fata de 405.000 lei in decembrie 2004. Aceeasi familie va primi pentru factura din decembrie 2005, un ajutor de la stat de 972.000 lei, fata de 810.000 lei in decembrie 2004. Deci, cheltuielile pentru caldura vor fi, in medie, cu 80.000 lei mai mari pentru o familie saraca, timp in care ajutorul de la stat se majoreaza cu aproximativ 160.000 lei.

Concomitent cu majorarea pretului de referinta, Guvernul a mai luat decizia de a face cateva schimbari asupra sistemului de tarifare, si anume introducerea tarifului binom ca solutie alternativa de plata. Consumatorii vor avea posibilitatea de a renunta la tariful monom, optand pentru cel binom, acesta incluzand o componenta fixa si una variabila. Componenta fixa este formata din doua subcomponente, una de apa calda pentru consum, calculata in functie de numarul de camere ale locuintei, si un alt element fix, pentru incalzire, calculat in functie de numarul de camere si suprafata locuintei. Componenta variabila se refera la cantitatea de energie consumata efectiv.

Facturile scad iarna si cresc vara

Tariful binom este de doua tipuri: B1 si B2. Componenta fixa reprezinta 27% din valoarea facturii pentru tariful B1 si 48% pentru B2. Nicolae Opris sustine ca tariful Binom 1 (B1) se adreseaza in special familiilor cu venituri medii care si-au platit deja intretinerea, nu au restante, dar doresc sa faca economii pentru anul viitor. Tariful Binom 2 (B2) se adreseaza familiilor cu venituri sub medie, pensionarilor celor care au deja restante la intretinere acestia putand pe durata a 12 luni sa-si esaloneze plata pentru incalzirea centralizata. Pentru B1 componenta variabila este de 76,5 lei noi/gigacalorie, iar componenta fixa pentru incalzire este de 0,01 lei noi /zi/metru patrat. De asemenea, componenta fixa pentru apa calda porneste de la 0,17 lei noi, fiind stabilita in functie de numarul de camere. Mai precis, la o garsoniera, componenta fixa la apa calda va fi de 0,17, la un apartament de doua camere de 0,25 lei, la trei camere de 0,35 lei, iar la patru camere 0,50 lei. Pentru B2 componenta variabila este de 54,5 lei/gigacalorie, iar cea fixa, la caldura, va fi de 0,02 lei noi/z/metru patrat, iar pentru apa calda porneste de la 0,25 lei noi/zi pentru garsoniere, ajungand la 0,70 lei in cazul unui apartament de patru camere.

Exemple de tarife

Ca exemplu, la o garsoniera pentru tariful B1 consumul va fi calculat pe componenta variabila 76,5 lei/gigacalorie la care se adauga componenta standard 0,01 lei plus cea de apa calda de 0,25 lei/zi. Nicolae Opris spune ca la iarna factura pe luna decembrie va fi de 1.457.700 lei pentru o familie de trei persoane cu venituri reduse care stau in doua camere si care au optat sa ramana la tariful monom. Daca aceeasi familie doreste sa treaca la tariful B1, factura va fi de 1.238.840 lei, iar la tariful B2 va fi de 1.098.620 lei. Mentionam ca din aceste valori, 962.000 lei reprezinta ajutorul de stat. Insa la vara, factura din iulie va fi de 156.895 lei in cazul tarifului monom, de 313.151 lei in varianta B1 si de 439.142 lei in sistemul B2.

Consumatorii se pot gandi pana pe 15 noiembrie

Furnizorii de energie termica vor chestiona populatia, pana la 15 noiembrie, cu privire la optiunile privind sistemul de tarifare dorit. Persoanele cu venituri reduse, care beneficiaza de ajutoare pentru caldura, isi vor anunta optiunile pana la 20 noiembrie si vor putea sa beneficieze de noile sisteme de tarifare incepand cu luna ianuarie a anului viitor. Pentru schimbarea sistemului de tarifare vor fi incheiate noi contracte pe o perioada de 12 luni. Nicolae Opris a explicat ca trecerea la tariful binom va putea fi facuta si dupa 15 noiembrie, la cererea consumatorului. Opris sustine ca este mai rentabila alegerea tarifului binom, deoarece valoarea facturilor anuale va fi mai redusa cu 2,5% decat in cazul tarifului monom. Insa, diferente intre facturile de iarna si cele de vara se vor reduce. Astfel, se va observa o diminuare a eftorului financiar din perioada iernii, care va fi compensat in perioada verii. Opris mai spune ca introducerea tarifului binom va avantaja si furnizorii care vor incasa ritmic bani din partea consumatorilor si, in plus, exista garantia ca timp de 12 luni au clienti.

Presedintele ANRE a mai explicat ca alegerea facturii de tip monom este mai rentabil, pentru persoanele care stiu ca in 12 luni isi vor schimba domiciuliul sau modul de incalzire.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *