Stiri si noutati

Calin Popescu-Tariceanu: Daca in 2006 nu se colecteaza bine CAS-ul, vom mari TVA

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, prezent marti la lansarea dezbaterii publice privind strategia nationala de export, a declarat ca mentinerea in anul 2006 a nivelului TVA la 19 la suta si a cotei unice la 16 la suta este corelata cu rezultatele colectarii la buget a contributiilor sociale si a veniturilor din impozitele pe venit si profit.

"Vreau sa lansez un avertisment clar mediului de afaceri: daca in 2006 nu vom aduce la suprafata economia gri, iar nivelul incasarilor la buget nu va fi unul care sa ne permita onorarea obligatiilor catre Uniunea Europeana, vom fi nevoiti sa marim TVA", a afirmat premierul, care a cerut inca o data mediului de afaceri sa renunte la evaziunea fiscala ca metoda de lucru, in caz contrar autoritatile urmand sa aplice foarte sever sanctiuni impotriva evazionistilor.

?eful Executivului a amintit ca, desi de la inceputul acestui an au fost inregistrate 148.000 de locuri de munca, au ramas inca sectoare intregi, cum ar fi constructiile, in care munca "la negru" este predominanta.

Totodata, Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat mandru de conlucrarea Guvernului cu partenerii din mediul economic in elaborarea si promovarea strategiei nationale de export. El a facut referire la modelul austriac de parteneriat intre autoritati si firmele de interes strategic, prin care Guvernul de la Viena promoveaza direct in exterior produsele acestora si a promis ca, pe viitor, autoritatile de la Bucuresti nu vor mai avea retineri vizavi de o astfel de abordare.

Premierul a amintit si de modelul francez de sprijinire in exterior a intreprinzatorilor prin functionarea unor birouri de expansiune economica si i-a acordat un termen de o saptamana ministrului Economiei si Comertului, Codrut ?eres, pentru a elabora un proiect de lege care sa prevada infiintarea unor astfel de oficii romanesti in strainatate.

"Nu trebuie sa mai asteptam numai noi investitiile straine aici, in tara. Pentru ca Romania sa devina o putere economica regionala este esential ca prin aceste birouri de expansiune economica sa pregatim terenul pentru ca producatorii si comerciantii nostri sa isi dezvolte afacerea peste granite", a subliniat seful Guvernului.

Crearea acestei retele de oficii de comert exterior trebuie sa corespunda, potrivit primului-ministru, unor criterii geopolitice, urmand sa se extinda pe linia unor directii prioritare in care intreprinzatorii romani deja au performat, cum ar fi de exemplu spatiul ex-sovietic.

Calin Popescu-Tariceanu a mai insistat, in discursul tinut in fata reprezentantilor mediului de afaceri, si pe necesitatea investitiilor in cercetare si inovare, care sa duca la o crestere a competitivitatii si productivitatii intreprinderilor romanesti, precizand ca, potrivit unui raport al Institutului National de Statistica, productivitatea a scazut in Romania in prima jumatate a acestui an.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *