Stiri si noutati

Calin Popescu-Tariceanu: Rom?nia isi va indeplini angajamentele din cadrul Programului PAL 2 al Bancii Mondiale

Romania isi va indeplini angajamentele din cadrul Programului PAL 2, a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul intrevederii avute miercuri cu vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Shigeo Katsu.
Programul PAL 2 se va incheia la sfarsitul lunii decembrie, potrivit calendarului convenit.
"Romania va continua programul convenit si va asigura stabilitatea macroeconomica, chiar daca nu suntem sub presiunea FMI", a afirmat seful Executivului, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului.
Primul-ministru si-a exprimat increderea in impactul pozitiv pe care proiectele incluse in Parteneriatul Strategic de ?ara (CPS) il vor avea asupra pregatirii Romaniei pentru integrarea europeana.
Pentru prima data, Guvernul participa ca partener egal la proiectarea programelor derulate de Banca Mondiala in Romania.
Parteneriatul Strategic de ?ara pentru Romania a fost stabilit pe baza obiectivelor si viziunii Guvernului roman.
Principalele puncte ale acordului asupra carora s-a convenit referitor la natura si directiile parteneriatului dintre Guvern si Banca Mondiala se refera la sprijinirea Romaniei pentru aderarea la UE.
CPS a fost elaborat cu recunoasterea clara a viitoarei admiteri a Romaniei in Uniunea Europeana si a statutului acesteia in cadrul Bancii Mondiale, ca tara cu venit mediu si performante bune.
CPS este axat pe aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Obiectivul este de a sprijini Romania in consolidarea competitivitatii si a capacitatii institutionale si umane pentru a putea beneficia de avantajele de membru al Uniunii Europene si a absorbi eficient fondurile structurale si de coeziune oferite de UE.
Prin CPS, in urmatorii patru ani, Banca Mondiala va sprijini incheierea agendei de reforme institutionale si de guvernare precum si obiectivele-cheie de dezvoltare ale tarii in domeniile prioritare: agricultura si dezvoltare rurala, educatie, sanatate, infrastructura, protectia mediului si competitivitate.
De asemenea, pe baza expertizei internationale si a experientei acumulate prin activitatea Bancii Mondiale in noile state membre ale Uniunii Europene, sprijinul acordat de Banca se va axa pe implementarea agendei Uniunii Europene, inclusiv pe dezvoltarea in continuare a sectoarelor sociale conform Memorandumului Comun de Aderare la Uniunea Europeana.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *