Stiri si noutati

Capitala a pierdut un credit BERD de 51 milioane de euro

Marilena Dan

Primele efecte ale inclestarilor electorale de la Primaria Capitalei s-au facut simtite in aceasta iarna, cand nivelul facturilor la intretinere a atins cote de-a dreptul halucinante, iar drumurile arata ca dupa bombardament. Guvernantii s-au vazut pusi in postura de a da explicatii si de a oferi solutii – ce-i drept, deloc fericite, daca avem in vedere amatorismul cu care a fost desemnat noul director general al RADET sau modul in care s-a lansat pe piata anuntul privind "discount-ul" de 10% pe care statul il va oferi celor care-si platesc la timp facturile la intretinere, fara sa se specifice cine va suporta aceste costuri.

Multe dintre aceste probleme ar fi putut fi evitate, daca interesul electoral al partidului de guvernamant n-ar fi stat deasupra intereselor obstii. Pentru a dovedi inca o data acest lucru, consilierii PSD s-au pus de-a "curmezisul" unui alt proiect initiat de primarul general, Traian Basescu, ce viza reabilitarea punctelor termice RADET, si care urma sa fie finantat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), printr-un credit in valoare de 51,5 milioane de euro.

Guvernul preia initiativa lui Basescu

Duminica, ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a anuntat ca Guvernul l-a mandatat pe ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, sa negocieze un imprumut de 300 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru finantarea Programului National de Reabilitare a Retelelor de Termoficare, ce va fi demarat anul acesta, in scopul reabilitarii retelelor si introducerii contorizarii. Ministrul a "omis" sa spuna, insa, ca Primaria Capitalei a negociat inca din august 2001, cu BERD, un credit in valoare de 51,5 milioane euro, al carei destinatie pricipala este reabilitarea punctelor termice din Bucuresti.

In octombrie 2001, o echipa de consultanti ai BERD, impreuna cu specialistii municipalitatii, au demarat discutiile pentru intocmirea studiului de reabilitare a sistemului de incalzire centralizata din Bucuresti. Pe 16 mai 2002, Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) il desemneaza, printr-o hotarare, pe primarul general, Traian Basescu, sa negocieze cu BERD creditul in suma de 51,5 milioane euro. Imprumutul urma sa fie atribuit in baza garantiilor proprii ale municipalitatii pentru un program amplu, intitulat "Programul Multi-Sector al municipiului Bucuresti", cu urmatoarele componente: managementul traficului (inclusiv GPS), restaurarea zonei istorice si reabilitarea sistemului de termoficare. Aceasta din urma viza realizarea de investitii pentru modernizarea punctelor termice existente ale RADET (achizitii de echipamente pentru sistemele de automatizare, pompe si echipamente auxiliare), precum si investitii in afara retelelor (achizitia si montarea vanelor de echilibrare in blocuri, la fiecare scara).

Programul Multi-Sector urma sa fie demarat in momentul finalizarii contorizarii tuturor scarilor de bloc din Capitala. Cele trei operatiuni principale – contorizare, modernizarea punctelor termice si reabilitarea retelelor – ar fi rezolvat, practic, problema pierderilor de agent termic de pe retelele RADET, platite de cetatenii Bucurestiului. Cu o singura conditie: sa vrea si partidul.

Tot pe 16 mai 2002, CGMB aproba, prin Hotararile nr. 110 si nr. 111, negocierea termenilor si conditiilor de finantare pentru suma de 51,5 milioane euro, precum si indicatorii tehnico-economici ai componentei privind "reabilitarea sistemului de incalzire centralizata a municipiului Bucuresti", in valoare de 48 milioane euro. Ulterior, au fost negociati termenii, valoarea si conditiile acordului de imprumut. Lucrurile s-au oprit insa aici, intrucat de la data mentionata – 16 mai 2002 – si pana in prezent, consilierii au refuzat, sistematic, sa aprobe semnarea contractului de finantare a creditului.

Expertii BERD au muncit degeaba

In raportul preliminar privind reabilitarea sistemului de incalzire centralizata din Capitala, intocmit de expertii BERD si cei ai municipalitatii, sunt evaluate necesitatile financiare ale proiectului, programul de investitii si planul de achizitii de echipamente. Pentru modernizarea celor 694 de puncte termice ale RADET, urmau sa fie alocate 48 milioane de euro. Costul noilor echipamente este evaluat la 29,1 milioane euro, cel al manoperei la 7,7 milioane euro, asistenta, un milion euro, taxe – 10,2 milioane euro. Din totalul de 48 milioane euro, 26,4 milioane urmau sa fie asigurate de BERD, sapte milioane euro – asistenta nerambursabila SECI, si 14,6 milioane euro – contributia municipalitatii.

Lucrarile de executie trebuiau demarate in iulie 2002 si finalizate in decembrie 2005. La nivelul Capitalei, reabilitarea punctelor termice ar fi condus la importante economii de caldura si energie electrica, dar si la reducerea noxelor din atmosfera.

Promisiuni fara acoperire

Potrivit declaratiilor ministrului Octav Cozmanca, ministrul finantelor "a primit sarcina de la primul-ministru sa contacteze conducerea BEI si sa solicite fonduri, deocamdata vreo 300 milioane de euro, numai pentru reabilitarea retelelor de distributie a energiei termice si de contorizare". Cozmanca a mai spus ca reabilitarea retelelor trebuie realizata in maximum doi ani. El a recunoscut ca, pana cand retelele de distributie nu vor fi reabilitate, "vom avea in continuare mari pierderi pe retele". Pierderi pe care le va plati, in continuare, tot populatia, in timp ce guvernantii isi vor epuiza energiile gandindu-se ce proiect initiat de Opozitie sa mai blocheze. Fara a dori sa-l contrazicem pe dl ministru, trebuie sa precizam ca anuntul domniei- sale cu privire la durata lucrarilor de reabilitare a retelele de termoficare din intreaga tara, respectiv doi ani, este complet eronat, avand in vedere ca expertii BERD au evaluat desfasurarea lucrarilor din Capitala pe o perioada de trei ani si jumatate. In plus, procedurile de negociere a unui credit extern reclama timp indelungat, dat fiind ca trebuie parcurse obligatoriu o serie de etape (evaluari, studii, proiecte, s.a.m.d.).

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *