Pretul la carnea de porc va creste, in perioada urmatoare, cu pana la 8%, iar mezelurile cu pana la 5%, in pofida reducerii la jumatate a taxelor vamale la carcasa si semicarcasa. Prin aceste majorari de pret, procesatorii sustin ca vor sa isi acopere pierderile din ultimele doua-trei luni. Guvernul a redus cu 10 puncte procentuale, la 10%, taxa vamala la carcasa si semicarcasa de porc, pentru a evita cresterea preturilor pe piata interna. Purtatorul de cuvant al Executivului, Despina Neagoe, a declarat ca masura, aprobata printr-o hotarare de Guvern, este temporara si a fost impusa de evolutia pietei, informeaza Mediafax. Presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea, a anuntat recent ca preturile la carne si produse din carne de porc ar putea creste cu pana la 25%, daca taxa vamala nu va fi eliminata sau redusa temporar. Procesatorii spun ca au cerut acest lucru reprezentantilor Ministerului Agriculturii inca de acum doua luni pentru a putea mentine preturile pe loc. "Piata este dezechilibrata si inertia, fantastic de mare in directia cresterii preturilor. In aceste conditii, preturile la carne de porc s-ar putea majora pana la 8%, iar la mezeluri cu pana la 5%", ne-a declarat Minea. In conditiile in care preturile carcasei nu scad pe piata interna, iar pe piata europeana cresc, tendinta de majorare a pretului carnii se va mentine. Reprezentantii industriei de procesare asteapta publicarea actului normativ in "Monitorul Oficial" inainte de a-si face o noua strategie de preturi. In acest moment, ei intrevad o "relaxare" a pietei abia spre sfarsitul lui noiembrie, cand ar trebui ca oferta interna sa creasca in volum, ceea ce va duce la o scadere a pretului materiei prime. (A. Popp)
Posted by
September 12, 2025
Have something to add? Share it in the comments.