Susanele.ro

Carnea si mezelurile se vor scumpi, in medie, cu 20%

Ilinca Teodoriu

Din razboiul orgoliilor dintre crescatori si procesatori, consumatorul iese tot mai saracit

Incepand de la 1 iulie, consumatorii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din portofel pentru a cumpara carne si preparate din carne de porc, procesatorii anuntand, ieri, majorarea preturilor la aceste produse cu peste 20%. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Carnii (ARC), aceasta noua scumpire este generata de cresterea taxelor vamale la importul de carne de porc de la 20%, cat sunt in prezent, la 45%. "Daca taxele vor ajunge la 45%, preturile la carnea transata vor fi cu 25% mai mari. In plus, preturile vor creste si la mezeluri cu 15-20%", a declarat Sorin Minea, vicepresedintele ARC.

Aparent, explicatiile procesatorilor privind scumpirea produselor sunt perfect rezonabile, insa, in realitate, membrii ARC incearca sa castige razboiul cu crescatorii de animale. Pe principul "scopul scuza mijloacele", in incercarea de a convinge autoritatile sa mentina taxele vamale la nivelul actual de 20%, industriasii se folosesc de unicul lor atu – consumatorul. Astfel spus, exploatand saracia consumatorilor, pentru care orice scumpire este un adevarat soc, procesatorii preseaza Ministerul Agriculturii (MAAP)sa le satisfaca cerintele si, implicit, interesele. "Consumatorii, iesiti cu buzunarul anemiat din aceasta iarna apocaliptica, pot sa-si ia adio de la carne si mezeluri, pe care le vor inlocui cu loboda si urzici", prezic, funebru, reprezentantii ARC.

Interese divergente

Cu toate ca au luptat impreuna pentru eliminarea facilitatilor acordate agentilor economici din zonele devaforizate, in prezent, intre crescatorii de animale si procesatori s-a declansat un adevarat razboi, ce are ca miza profituri de zeci de milioane de dolari. Astfel, in timp ce reprezentantii Patronatului Carnii de Porc solicita cresterea taxelor vamale la 45%, membrii ARC cer autoritatilor pastrarea taxelor la nivelul actual si introducerea unei taxe de salvgardare pentru importurile din Polonia. Desi recunosc ca din cauza calitatii necorespunzatoare a carnii de porc autohtone sunt nevoiti sa aduca materie prima din tarile vecine, procesatorii avertizeaza ca importurile la preturi mici sunt o amenintare serioasa pentru productia interna. "Solicitam Guvernului luarea de masuri compensatorii de sustinere, cum ar fi instituirea unei taxe de salvgardare la importurile din Polonia, precum si triplarea taxei actuale de 15% la importul de mezeluri", a declarat Mihai Visan, vicepresedintele ARC.

Falimentul – arma de presiune la Guvern

O metoda des utilizata atat de crescatori, cat si de procesatori in scopul de face presiuni asupra autoritatilor este anuntarea falimentului. Dupa ce crescatorii au declarat ca sunt in faliment, drept care vor sacrifica toti porcii din combinate, industriasii sustin ca majorarea taxelor vamale la 45% va reprezenta sfarsitul industriei de procesare autohtona. "Procesatorii pot rasufla usurati: au scapat de grija afacerilor lor, lasand industria europeana concurenta sa zburde in voie pe piata romaneasca. Cat de tare trebuie sa fie cineva la aritmetica pentru a intelege ca ni se semneaza certificatul de deces?", se intreaba membrii ARC.

Ministerul Agriculturii, minge de ping-pong

In contextul in care fiecare organizatie patronala solicita, saptamanal, facilitati care se bat "cap in cap" cu cele ale concurentei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a devenit un adevarat templu al plangerii. In momentul in care oficialii MAAP satisfac o solicitare a unei parti, cealalta incepe sa acuze si sa faca presiuni. Asa s-a intamplat si ieri, cand reprezentantii ARC au declarat: "Ministerul nostru devine simplu al Agriculturii si Padurilor, pentru ca nu mai poate reprezenta sectorul alimentar, daca accepta cereri aberante care-l scot din competitie".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *