Stiri si noutati

Cartile si ziarele romanesti, cumparate si cu tichete valorice

Consuela Stegarescu

Elevii, studentii, persoanele cu venituri lunare mai mici decat salariul minim pe economie si alte categorii defavorizate, utilizatori ai bibliotecilor publice, pot beneficia de tichete valorice pentru achizitionarea de carti, reviste si alte publicatii cu caracter stiintific sau literar-artistic ale autorilor din Romania, potrivit unei hotarari adoptate la sfarsitul lunii februarie. Valoarea tichetelor va fi acoperita dintr-un fond constituit prin acordarea, de catre Loteria Romana, a unei proportii de 0,4% din profitul net anual, ceea ce inseamna o suma de aproximativ 52 miliarde de lei, potrivit estimarilor oficialilor companiei nationale.

Tot din acest fond sunt dotate si bibliotecile publice cu publicatii realizate de autori romani.

Ce nu poate fi cumparat cu tichete

Din acesti bani nu pot fi achizitionate "tiparituri de informare publicitara, publicatii de moda, de decoratiuni interioare, de sport, de informare in domeniul televiziunii si al radiodifuziunii, almanahuri, horoscoape, calendare, publicatii pornografice si cele destinate jocurilor de noroc", se specifica in normele de aplicare ale actului normativ.

Fondul este gestionat de Directia institutii de spectacole, cultura scrisa, traditii din Ministerul Culturii. Un tichet va avea valoarea nominala de 110.000 lei, iar numarul maxim de tichete ce vor putea fi date unei persoane va fi stabilit, anual, printr-un ordin al ministrului culturii. Fiecare biblioteca publica va avea o comisie de atribuire a tichetelor valorice pentru categoriile de persoane precizate, printr-o decizie a sefului respectivei institutii. Bibliotecile vor transmite ministerului de resort numarul necesar de tichete pana la data de 31 martie a acestui an, iar aceasta institutie va atribui bonurile valorice in luna septembrie. Decontarea bonurilor se face in lunile octombrie si noiembrie, se specifica in actul normativ. In cazul in care suma virata de Loteria Nationala nu este utilizata in totalite, fondurile ramase sunt reportate pentru anul urmator. Nu in ultimul rand, Ministerul Culturii, prin personalul desemnat va verifica modul de distribuire a tichetelor valorice.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *