Una dintre cele mai profitabile afaceri din Romania anului de gratie 2002 o reprezinta imprumuturile cu dobanda mare, pentru care se plateste un impozit mic. Practic, impozitul platit este invers proportional cu dobanda incasata. Inca din cele mai vechi timpuri, acest tip de afacere are un nume nu tocmai placut auzului: camata. Dar, deoarece camata este ilegala, i s-a schimbat numele in "casa de amanet". Practic, acest tip de afacere este, de fapt, jaf cu acte in regula.
Castig maxim, risc minim
Rasarite ca ciupercile dupa ploaie, casele de amanet reprezinta de departe cea mai sigura si eficienta activitate din Romania zilelor noastre. Din nici o alta afacere nu se pot castiga atat de usor atat de multi bani. In plus, riscurile, inerente oricarei activitati, sunt practic anulate prin metode care indreptatesc titlul anchetei de fata. Concret, castigul anual adus de o casa de amanet depaseste 600%! Da, ati citit bine, nu este nici o greseala de tipar. Printr-o casa de amanet se pot castiga in 12 luni de sase ori mai multi bani decat suma investita, in conditiile in care, asa cum am spus, riscurile date de aceasta activitate tind catre zero daca se iau masuri minime de siguranta. Spre comparatie, pe locul doi ca eficienta se afla speculatiile bursiere, care pot aduce castiguri de cel mult 300%.
Oferta incantatoare, plata mizerabila
Persoanele care, din diferite motive, sunt nevoite sa apeleze la o casa de amanet nu mai au practic aproape nici un drept asupra bunurilor amanetate. In plus, banii obtinuti reprezinta mai putin de 30% din valoarea de piata a obiectelor amanetate. Smecheria cel mai des utilizata si cea mai eficienta, totodata, o reprezinta afisarea unui pret mare (200.000 de lei pentru un gram de aur de 18 k si 170.000 – pentru 14 k), dar, sub diferite pretexte, se plateste mult mai putin. In majoritatea cazurilor, motivele invocate sunt fie presupuse defecte ale obiectelor amanetate, fie o calitate inferioara a aurului. Ca urmare, banii primiti sunt cu mult mai putini decat va asteptati. In acest fel, casa de amanet elimina, practic, si cel mai mic risc, platind o suma de nimic pe un obiect care, daca nu este rascumparat, este vandut cu un castig frumusel.
Calea sigura spre succes: nici un drept pentru client
Pentru a afla cu certitudine cum stau lucrurile, am abordat cea mai directa cale: am amanetat cateva bijuterii. Fara nici o exceptie, tot ce v-am prezentat in paragraful anterior s-a adeverit pana la cea din urma virgula. Ba, a fost si ceva in plus: unele bijuterii aveau pietre, asa ca acestea au fost scazute din greutatea totala. Partea cea mai interesanta este data, insa, de contractul prezentat. Practic, jaful de care pomeneam in titlu, este scos in evidenta de clauzele contractuale. Daca, de exemplu, doriti sa rascumparati bunurile amanetate inainte de termenul stabilit, trebuie sa anuntati cu cel putin 24 de ore inainte. In plus, daca bijuteriile se pierd, din diferite motive, care nu sunt foarte clar definite, despagubirile acordate sunt egale cu valoarea de evaluare, care este, dupa cum spuneam, cam o treime din valoarea de piata.
Napastuitii sortii, sursa prosperitatii
In majoritate covarsitoare, clientii caselor de amanet sunt persoane care isi duc zilele de azi pe maine. Acesta este inca un paradox al originalei noastre economii nationale: oamenii cei mai saraci sustin cea mai eficienta afacere din Romania. Explicatia e data de faptul ca pentru aceasta categorie imprumuturile pe termen scurt reprezinta singura solutie pentru a putea supravietui, chiar daca pentru acest lucru platesc o dobanda exorbitanta.
Din pacate, in aproape jumatate din cazuri oamenii nu isi mai recupereaza bijuteriile, ceea ce intregeste practic imaginea jafului la care, mai mult sau mai putin voluntar, casele de amanet contribuie din plin.
Have something to add? Share it in the comments.