Persoanele fizice si juridice care efectueaza livrari de bunuri sau servicii cu plata vor fi obligate, curand, sa utilizeze aparatele de marcat electronice. Desi aceasta obligatie a fost instituita prin Ordonanta de Urgenta nr. 28/1999, din cauza modificarilor pe care le-a suferit acest act, Ministerul de Finante a elaborat recent un pachet de norme metodologice ce are ca scop adaptarea obligatiilor agentilor economici la legislatia actuala. Astfel, pe langa stabilirea tuturor caracteristicilor tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca o casa de marcat electronica, actul normativ stabileste si modificarea procedurii de autorizare a agentilor economici care comercializeaza si efectueaza activitati de service pentru aceste aparate.
Exceptii de la regula
De la reglementarile acestui act sunt exceptati vanzatorii de ziare, agentii care comercializeaza paine si cei care vand bilete de calatorie si abonamente. In schimb, celelalte categorii de agenti economici sunt obligate sa utilizeze aparatele de marcat si sa emita bonuri fiscale pe care sa fie trecute data, ora emiterii, numarul de ordine, denumirea fiecarui bun livrat, pretul sau tariful unitar, cantitatea, numarul de cod al operatorului, cat si valoarea pe fiecare operatiune.
Legea ia in calcul chiar si posibilitatea defectarii aparatelor sau caderile de curent. In acest caz, agentii economici sunt obligati sa completeze intr-un buletin de interventii ora si data la care au anuntat defectiunea. Pana la repunerea in functiune a aparatului, comerciantii sunt obligati sa inregistreze toate tranzactiile intr-un registru special, sigilat si stampilat de catre Directiile Judetene ale Ministerului de Finante. De asemenea, la finalul fiecarei zile de activitate, comerciantii trebuie sa elaboreze un document de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv raportul " Z".
Norme speciale pentru taximetristi
O categorie aparte a utilizatorilor de case marcat electronice este cea a taximetristilor, pentru care actul normativ impune obligatii diferite. Astfel, taximetristii vor fi obligati sa-si instaleze case de marcat ce au inclus un taximetru care va masura timpul si distanta parcursa si care va calcula automat sumele datorate de client. Daca taxiul are mai multi conducatori auto, memoria electronica proprie a vehiculului (instalata special in acest scop) va identifica soferul. In plus, in memoria fiscala a aparatelor trebuie stocate numarul de identificare al taximetristului, seturile de tarife, parcursul total in kilometri, parcursul zilnic cu calatori si valoarea totala incasata. Daca pe parcursul zilei au condus taxiul mai multi soferi, in raportul "Z" se vor trece, pentru fiecare, numarul curselor efectuate si valoarea zilnica incasata.
Suspiciuni privind licitatiile
Pentru taximetristi insa, noile prevederi nu constituie o surpriza, acestea fiind incluse si in Legea taximetriei, ce va intra in vigoare incepand cu 1 mai a.c. "Desi existau alte prioritati, trebuie sa se faca disciplina", ne-a declarat Stefan Palade, presedintele Federatiei Solidaritatii Sindicale a Soferilor din Romania. El spune ca, totusi, sindicalistii au suspiciuni asupra firmelor care vor organiza licitatiile de achizitionare a caselor de marcat. "Nu contestam necesitatea instalarii acestor aparate, dar soferii vor suporta cheltuielile de achizitie a caselor de marcat, iar pretul acestora este foarte mare. In plus, este esential ca licitatiile sa fie corecte si sa nu fie castigate de diverse firmulete necunoscute", a conchis Stefan Palade.
Have something to add? Share it in the comments.