Stiri si noutati

Casele de schimb valutar, paradisul evaziunii fiscale

Marius Guta

La nivelul ridicat al evaziunii fiscale si al economiei subterane contribuie din plin si casele de schimb valutar. Acestea ruleaza anual sume care depasesc cateva miliarde de dolari. Din aceasta suma, mai mult de jumatate nu se regaseste in evidentele contabile.

Pacalirea Fiscului, o "activitate" banala

Una dintre cele mai eficiente activitati economice, care nu prezinta riscul perisabilitatii "produselor", iar "marfa" comercializata are cautare si la munte, si la mare, si pe ploaie, si pe soare, este cea de cumparare si vanzare a banilor. Pe scurt: schimbul valutar. Rata profitabilitatii acestei activitati creste direct proportional cu "fentarea" taxelor si impozitelor datorate bugetului statului. Practic, in foarte multe cazuri, au devenit deja banale "activitati" precum raportari fictive ale incasarilor, contabilitatea dubla, neeliberarea chitantelor pentru operatiunile efectuate. In plus, unor patroni nu le este straina nici activitatea de spalare de bani. Pe scurt, casele de schimb valutar pot fi considerate "raiul evaziunii fiscale".

Contabilitatea dubla, conditie indispensabila

Inainte de a prezenta modul de operare si metodele prin care bugetul statului este vaduvit de sume importante, trebuie precizat faptul ca nu toate casele de schimb valutar se fac vinovate de aceste infractiuni. In toate celelalte cazuri, insa, raman valabile afirmatiile din acest articol. Cea mai simpla si mai utilizata metoda este folosirea dublei contabilitati. "Contabilitatea dubla era ceva la ordinea zilei. Atat timp cat am lucrat ca agent de schimb valutar, mai mult de jumatate din operatiunile derulate erau ascunse", ne-a declarat Adriana M., fosta angajata a unei case de schimb valutar. Aceste afirmatii au fost confirmate, indirect, de mai multi angajati ai unor case de schimb valutar, cu ocazia anchetei pe care am intreprins-o pentru realizarea acestui articol. Raspunsurile, parca trase la indigo, erau de genul "Este posibil acest lucru si am auzit ca se practica, dar noi nu folosim asa ceva".

Calculatorul – complice si prieten

Punand cap la cap informatiile culese, am reusit sa obtinem o imagine suficient de exacta in legatura cu modul de operare. Totul incepe dimineata, la prima ora, cand in computer se creeaza trei fisiere distincte. Unul este destinat stocarii informatiilor despre toate operatiunile derulate pe parcursul intregii zile, al doilea este folosit pentru stocarea datelor despre operatiunile legale, iar al treilea este utilizat exclusiv pentru operatiunile ilegale. Pentru a nu intra in amanunte mult prea tehnice, precizam doar ca la sfarsitul zilei primul si ultimul fisier sunt copiate pe o discheta si apoi sterse din computer. A doua zi, totul se ia de la capat.

Pentru ca cele prezentate in paragraful anterior sa poata fi realizate, este nevoie de complicitatea involuntara a clientilor. Este vorba despre faptul ca multi dintre cei care cumpara sau vand valuta prefera sa nu prezinte actele de identitate, astfel ca nu primesc nici chitanta. "Filand" mai multe case de schimb valutar, am constatat ca in cel putin 50% din cazuri nu se elibereaza chitante. Surse din interiorul sistemului ne-au declarat ca acest lucru se practica doar pentru sumele relativ mici.

Rulaj de miliarde de dolari

Sumele mai mari, care depasesc 1.000 de dolari, sunt trecute in evidentele "oficiale", de teama unei curse intinse de organele fiscale. In cele mai multe cazuri, insa, aceasta teama este nejustificata. Conform surselor citate, controalele sunt anuntate din timp.

Acest lucru este cu atat mai suspect, cu cat pe piata caselor de schimb se ruleaza anual cateva miliarde de dolari! Nu este o greseala de tipar, este purul adevar. In lipsa unei statistici oficiale, am fost nevoiti sa pornim de la datele existente. Astfel, la aproximativ 3.000 de case de schimb si la un rulaj mediu zilnic de 5.000 de dolari la fiecare casa, rezulta un rulaj anual de peste patru miliarde de dolari. Aceasta suma este de doua ori mai mare decat masa monetara, estimata in momentul de fata la aproximativ doua miliarde de dolari. Ca urmare, rezulta ca o mare parte a banilor care trec prin casele de schimb valutar provin din economia subterana, nedeclarata si neductibila fiscal.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *