Stiri si noutati

CCIB a organizat un seminar privind sursele de informare europeana

Firmele bucurestene, ca si institutiile publice, au nevoie de o informare corecta, in timp real si din surse credibile, in vederea integrarii cu succes pe piata unica europeana, care la 1 ianuarie 2007 va numara 480 de milioane de locuitori, se arata intr-un comunicat al Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) remis Rompre.
Cu prilejul seminarului organizat pe aceasta tema, in colaborare cu EurActiv.ro, s-a subliniat ca parteneriatul public-privat este cheia realizarii programelor in orice domeniu care intra in sfera preocuparilor CCIB, de reprezentare a intereselor oamenilor de afaceri bucuresteni.
"Pregatirea pentru aderare este preocuparea prioritara a CCIB, mai ales datorita impactului pe care aderarea il va avea asupra mediilor de afaceri, cu precadere asupra IMM-urilor", a afirmat presedintele CCIB, ?tefan D. Popa.
Momentul 1 ianuarie 2007, nu trebuie privit ca o fatalitate, a precizat Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, fost Negociator ?ef pentru Romania, ci ca o schimbare generatoare de efecte pozitive in randul comerciantilor, care vor trebui sa opereze strict pe principiile eficientei economice.
"Aderarea Romaniei la UE implica multe oportunitati, mult mai multe decat exista in momentul de fata, dar presupune si obligatia de respectare a exigentelor si standardelor comunitare. Vor fi eliminati din peisajul economic acei clienti care au supravietuit pe baza relatiilor cu anumite grupe de interese, adica cei care si-au permis sa functioneze dupa alte reguli decat cele ale eficientei economice", a spus Orban.
In opinia vorbitorului, este foarte probabil ca Romania sa fie admisa in UE la 1 ianuarie 2007, fara activarea clauzei de salvgardare.
Oamenii de afaceri pot privi cu optimism acest orizont de timp, avand in vedere experienta celor 10 state admise in 2004. Este adevarat ca intrarea pe Piata Unica a fost insotita de o serie de falimente din randul IMM-urilor, dar si de crearea unui numar dublu de intreprinderi. Astfel, la sase luni dupa momentul aderarii, 50 la suta din companiile poloneze au considerat procesul un beneficiu pentru dezvoltarea afacerilor lor, a punctat fostul Negociator ?ef pentru Romania.
Prezent la seminarul organizat la Bucuresti, Ivan Stefunko, director al retelei EurActiv.com, a prezentat serviciile de informare puse la dispozitia celor interesati de birourile specializate infiintate in 11 state candidate si membre ale UE, inclusiv in Romania, ce vehiculeaza informatii europene adaptate tarii in care isi desfasoara activitatea.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *