Stiri si noutati

CEC isi va reduce drastic cheltuielile operationale in lunile urmatoare

Consuela Stegarescu

Portofoliul de produse si servicii furnizate de CEC vor fi revizuite si adaptate la mediul concurential bancar, iar cheltuielile institutiei vor fi reduse, a declarat, recent, noul presedinte al bancii, Enache Jiru. "Respectarea programului de privatizare, accelerarea procesului de modernizare a bancii si consolidarea sistemului informational al managementului se afla pe lista obiectivelor", a adaugat noul presedinte CEC, citat de Mediafax. Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a fost numit presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), in locul lui Constantin Teculescu.

Costurile operationale, diminuate

In procesul de reducere a cheltuielilor CEC nu se va pune accent pe disponibilizarile de personal, ci mai mult pe diminuarea costurilor operationale, a afirmat Enache Jiru. "Ponderea costurilor cu forta de munca in total cheltuieli se situeaza sub cele legate de functionarea institutiei. Lipsa unui sistem informatic integrat la nivelul institutiei, utilitatile si alte cheltuieli generate de reteaua teritoriala, cea mai mare din sistemul bancar, greveaza serios asupra costurilor si eficientei bancii", a explicat el. In primele sapte luni ale acestui an, de la CEC au fost disponibilizati circa 500 de salariati, numarul angajatilor ajungand la circa 9.000. De asemenea, au fost desfiintate peste 100 de unitati teritoriale ale bancii, reteaua CEC avand in prezent 1.424 de agentii. La sfarsitul anului 2001, banca avea circa 12.200 de salariati si 1.670- 1.680 de sucursale, filiale si agentii.

"Obiectivele noului presedinte sunt respectarea programului de privatizare, accelerarea procesului de modernizare a bancii si consolidarea sistemului informational al managementului."

Atuurile bancii pe piata

Noul presedinte CEC apreciaza ca activele cele mai importante ale CEC sunt traditia, stabilitatea, increderea populatiei si dimensiunea retelei teritoriale a bancii. "Aceste puncte forte vor fi esentiale pentru participantii la procesul de privatizare, iar investitorul care va prelua CEC va trebui sa aloce fonduri importante pentru modernizarea unitatilor bancii", a mai spus Jiru.

In luna iunie, Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a selectat sase banci pentru a depune oferte de consultanta la privatizarea ultimei institutii de credit unde statul este actionar majoritar. Cele sase institutii preselectate sunt JP Morgan, Citigroup Global Markets Limited, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si BNP Paribas.

Consultantul, ales in august

Pana la finele acestei luni, consultantul va fi stabilit, iar in septembrie va fi semnat contractul, a adaugat Jiru. "Conform programului de privatizare, pana in februarie 2005, consultantul va finaliza raportul si va inainta documentul Guvernului. O luna mai tarziu, Executivul va stabili strategia de privatizare, care va face referire la formula de vanzare, procentul din capitalul social care va fi oferit spre achizitie potentialilor investitori si obiectul de activitate al CEC dupa acest proces", a explicat noul presedinte al bancii.

In perioada aprilie-iunie 2005, statul roman va inainta scrisori de oferta catre o serie de banci si institutii financiare interesate sa participe la procesul de privatizare a CEC. Noul presedinte al bancii apreciaza ca aceasta etapa de privatizare va fi finalizata pana la finele anului 2005. In clasamentul alcatuit dupa valoarea activelor, CEC a incheiat anul 2003 pe locul patru in ierarhia bancilor autohtone. La sfarsitul lunii iulie a.c., banca a raportat un profit brut de 569,1 miliarde lei si active de 46.050 miliarde lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *