Stiri si noutati

CEFTA ar putea primi noi membri anul viitor

CEFTA – Acordul de Comert Liber din Europa Centrala – ar putea primi noi membri in anul 2006, cand Romania se va afla la presedintia acestui organism regional.
"Avem convingerea ca CEFTA poate primi noi membri in 2006, ca poate primi Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Albania, Republica Moldova. 2006 ar trebui sa insemne anul largirii acordului CEFTA, care trebuie sa devina acordul multilateral de comert liber din Europa Centrala si de Est, atat de cautat, pentru care toate statele din regiune isi manifesta intr-o forma sau alta sustinerea", a declarat miercuri ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, la reuniunea ministrilor economiei din Zona Marii Negre, Balcani si Europa Centrala.
In prezent, CEFTA are ca membri Romania, Bulgaria si Croatia, iar Republica Macedonia este in curs de a accede la acest acord. CEFTA este considerat o adevarata anticamera a Uniunii Europene, cinci state foste membre intrand in UE in mai 2004.
La summit-ul de la Zagreb, din 28-29 noiembrie, membrii actuali CEFTA au luat decizia politica asupra asigurarii posibilitatii largirii acestui acord, considerand ca aceasta este singura modalitate de a asigura viitorul CEFTA.
Statele membre au adoptat un set de trei criterii pentru a flexibiliza conditiile de accedere in CEFTA si invita statele din Europa de Sud-Est sa adere la noul acord, care are conditii si parametrii tehnici schimbati, a precizat Winkler, care a adaugat ca in regiune exista un "hatis" de acorduri bilaterale de liber schimb.
Cele trei criterii vizeaza faptul ca un stat candidat la CEFTA trebuie sa aiba acorduri de comert liber cu toate actualele membre si sa isi rezolve eventualele dispute bilaterale, sa aiba o relatie institutionalizata cu UE – sa fi initiat un acord de asociere sau sa existe un acord de cooperare sau sa beneficieze de masuri autonome de comert din partea UE, precum si sa fie membru al Organizatiei Mondiale a Comertului /OMC/ sau sa faca un angajament ferm de aplicare a regulilor de comert.
"Acordul CEFTA trebuie sa isi mentina rolul de sprijin al statelor membre in procesul de aderare la UE si sa aiba in continuare un rol important in asigurarea stabilitatii si a cresterii economice sustenabile in regiune", a mai spus Iuliu Winkler.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *