Stiri si noutati

Cehia ar putea fi pregatita pentru adoptarea monedei euro in anul 2010

Daca economia Cehiei ramane stabila in urmatorii cinci ani, tara ar trebui sa poata adopta moneda euro in anul 2010 fara absolut nici un soc major, a declarat guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma, citat de Dow Jones Newswires.

Planul de adoptare a monedei euro este fezabil, in masura in care guvernul continua eforturile de reducere a deficitului fiscal, care, pentru anul curent, este tintit la aproximativ patru la suta din Produsul Intern Brut. Economia Cehiei a crescut cu 4,4 la suta anual, in primul trimestru, in plus PIB-ul s-a majorat cu 4,4 la suta in anul 2004, comparativ cu 2003.

Preturile de consum s-au majorat, in Cehia, cu 1,5 la suta in luna martie a acestui an, fata de aceeasi perioada a anului precedent, aceasta reprezentand cea mai mica rata de crestere din decembrie 2003. Rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 1,7 la suta, iar rata lunara a inflatiei a fost de 0,1 la suta in martie. In luna mai, inflatia anuala a fost de1,3 la suta, mai mica decat cea de 1,6 la suta anual, inregistrata in luna aprilie.

 "Inflatia este deci mica si cresterea economica robusta, astfel ca, pe termen mediu si lung, guvernul ar trebui sa se concentreze pe sectoarele unde regularizarea economica ar avea nevoie de mai multa flexibilitate, in special pe piata muncii, progrese mai necesitand reforma sistemului de pensii", a subliniat Tuma. Nu exista deci presiune asupra reducerii ratei dobanzii de referinta, care oricum, in luna aprilie a fost redusa cu 0,25 la suta, ajungand la 1,75 la suta, in timp ce dobanda de referinta a Bancii Central Europene este de 2,0 la suta.

"Daca va fi sa schimbam dobanda de referinta, nu o vom face cu 0,10 la suta, ar fi prea putin, o vom face cu 0,25 la suta in plus sau in minus, iar dobanda BCE va fi doar un factor minor in luarea acestei decizii, printre multi alti factori", a mai declarat oficialul citat.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *