Stiri si noutati

Centrala de la Cernavoda a fost oprita din cauza secetei

Arpad Dobre

Centrala nucleara de la Cernavoda a fost oprita, sambata, la ora 17.30, din cauza scaderii nivelului Dunarii. Potrivit precizarilor secretarului de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Iulian Iancu, nivelul fluviului a scazut de vineri si pana sambata de la 125 la 120 cm, ducand la o diminuare a cantitatii de apa care asigura racirea reactorului. Iancu a afirmat ca este pentru prima oara cand s-a decis oprirea controlata a centralei nucleare de la Cernavoda din cauza debitului redus al Dunarii, iar repornirea va avea loc doar daca nivelul apelor fluviului vor creste. Reamintim ca aceasta centrala nucleara de la Cernavoda are o capacitate de 706,5 megawati si, inainte de inchiderea Unitatii 1, furniza circa 11% din energia electrica produsa in Romania.

Ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a avertizat inca de la sfarsitul lunii iulie asupra posibilitatii inchiderii centralei de la Cernavoda, din cauza reducerii cu trei metri sub cota de atentie a nivelului Dunarii.

Nivelul scazut al apelor Dunarii a afectat si functionarea Hidrocentralei Portile de Fier.

La un sfert din capacitate

Astfel, daca in urma cu o saptamana, hidrocentrala lucra la circa 50% din capacitate, in prezent mai lucreaza la doar 25% din putere. In aceste conditii, ministrul Dan Ioan Popescu a precizat ca, desi costurile de productie sunt de doua ori mai mari, a cerut unitatilor termoelectrice sa-si mareasca productia in scopul asigurarii necesarului de energie elec-trica. Drept urmare, Ministerul Economiei a hotarat sa puna in functiune o serie de termocentrale, printre care cele de la Iernut, Mintia, Braila, care produc deja o cantitate suplimentara de 820 MW/h. O alta masura a autoritatilor a vizat, incepand de sambata, sistarea exporturilor de energie electrica. La randul sau, directorul general al Transelectrica, Jean Constantinescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca, in cazul in care centrala de la Cernavoda va fi inchisa, singura solutie realista de suplimentare a productiei de electricitate este repornirea unor termocentrale (Bucuresti, Galati, Borzesti si Braila, care produc energie termica si electrica) care functioneaza eficient doar iarna. Astfel, aceste termocentrale ar trebui sa produca peste 1.000 de MW/h, pentru a suplini atat energia produsa inainte de inchidere la Cernavoda, cat si diminuarea productiei din hidrocentrale, cauzata de seceta din ultimele luni.

Dar nu numai la Cernavoda sunt probleme. Astfel, conform precizarilor lui Constanti-nescu, functionarea termocentralei de la Rovinari este mult ingreunata, deoarece debitul Raului Jiu a scazut, fapt ce afecteaza sistemul de racire al centralei.

Estimari pesimiste

La 17 august, debitul si asa destul de scazut al Dunarii a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 54 de ani, insumand 1.700 metri cubi pe secunda, in prezent fiind de circa 1.600 metri cubi pe secunda (mc/s), iar prognozele arata ca este posibil sa scada sub acest nivel. Acest debit se situeaza cu mult sub valoarea medie anuala, de 5.450 mc/s, sau cea corespunzatoare unui an secetos, de 3.720 mc/s, iar o estimare pesimista din partea specialistilor din domeniu prevede scaderea chiar sub 1.200 mc/s. In aceste conditii, singura sansa de redresare este, potrivit ministrului Popescu, "sa inceapa sa bata vantul si sa ploua".

Criza din sistemul energetic nu va afecta populatia

Situatia exceptionala cu care se confrunta sistemul energetic national nu va determina cresterea preturilor la electricitate si nu va exista un deficit de energie pe care sa-l resimta populatia, a declarat ieri ministrul Dan Ioan Popescu, precizand ca vor fi insa afectati consumatorii industriali cu restante semnificative la plata facturilor de energie, carora Ministerul Economiei le-a trimis deja, incepand de ieri, preavize de deconectare. Popescu a mentionat ca repornirea reactorului Unitatii 1 a centralei de la Cernavoda ar putea avea loc in urmatoarele 4-6 saptamani, dupa ce nivelul Dunarii va ajunge la 2-2,5 metri.

In prezent, acesta este de circa 1,2 metri. Criza generata de oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda a determinat implicarea si a altor autoritati ale statului. Astfel, presedintele Autoritatii Nationale de Control, ministrul delegat Ionel Blanculescu, se va deplasa personal la Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda, pentru a verifica la fata locului situatia si pentru a lua, impreuna cu specialistii in domeniu, masurile necesare pentru urmatoarea perioada, astfel incat sa fie indeplinite toate conditiile necesare pentru ca Unitatea 1 sa fie pusa din nou in functiune cat mai repede posibil, in conditii de siguranta deplina.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *