Stiri si noutati

Certificatele de trezorerie au devenit obiecte de decor

Marius Guta

Cresterea dobanzii de interventie practicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a produs efecte nefaste asupra eficientei certificatelor de trezorerie emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP), care nu mai au cautare. Potrivit unor surse din piata bancara, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, MFP incearca sa contracareze acest efect prin imprumuturi de pe pietele externe. "Acum, toata lumea este multumita ca se pot obtine bani foarte usor, dar aceasta "pasiune" exagerata pentru credite externe va avea efecte nefaste peste cativa ani, cand imprumuturile vor ajunge la scadenta si banii vor trebui returnati", au avertizat sursele citate.

In acest context, asistam la un paradox economic, sustin specialistii financiari. Astfel, cu cat economia romaneasca va merge mai bine si se va apropia de performantele tarilor din Uniunea Europeana, cu atat mai mare va fi povara financiara care va apasa asupra bugetului de stat. Daca, dimpotriva, economia autohtona nu va progresa in ritmul preconizat si se va indeparta si mai mult de standardele din UE, atunci plata imprumuturilor contractate de Ministerul Finantelor va deveni si mai dificila. Daca toate criteriile de performanta vor fi respectate, la data la care imprumuturile contractate de MFP vor ajunge la scadenta Romania va face parte din UE. Ca urmare, dobanzile si inflatia vor fi la un nivel apropiat de cel practicat in UE, dar pentru imprumuturile incasate acum se va plati atunci o dobanda de doua ori mai mare. Daca, in schimb, economia autohtona nu se va apropia de aceea a UE efectele asupra bugetului produse de imprumuturile contractate acum nu mai trebuie demonstrate.

Piata interna nu a fost abandonata

Sesizand acest pericol, autoritatile fiscale nu au abandonat ideea imprumuturilor de pe piata interna. Astfel, MFP va scoate la vanzare luna aceasta, prin licitatie, certificate de trezorerie cu discount si obligatiuni de stat cu dobanda, in valoare totala de 4.000 miliarde de lei. Certificatele de trezorerie vor fi impartite in patru emisiuni cu maturitati de la trei luni la un an. Prima licitatie va avea loc maine si vizeaza titluri cu termen de un an in valoare de 1.000 miliarde de lei. O alta emisiune cu scadenta de un an, dar cu o valoare de 900 miliarde de lei, va fi lansata la 21 octombrie. Pentru maturitatile mai mici de un an, Trezoreria statului va aloca transe de certificate de valoare mai redusa. Astfel, titlurile cu termen la sase luni valoreaza 400 miliarde de lei si vor fi lansate la 14 octombrie, iar cele la trei luni insumeaza 300 miliarde de lei si vor face obiectul unei licitatii ce va avea loc pe 28 octombrie.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *