Stiri si noutati

Cheltuielile cu centralele de apartament nu se vor deduce din venitul global

Carmen Neacsu

Codul Fiscal, act normativ care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2004, prevede o serie de deduceri ale unor cheltuieli la impozitul pe venitul global, precum cele cu reabilitarea termica a locuintei, in limita a 15 milioane de lei pe an. Numai ca normele metodologice de aplicare a acestor prevederi, care detaliaza categoriile de cheltuieli ce pot fi deduse, intarzie sa apara. Printre motivele acestei intarzieri se numara, dupa cum sustin surse din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, discutiile pe marginea includerii (sau nu) pe lista, alaturi de geamuri termopan si lucrari de izolare termica, si a centralelor de apartament sau de bloc. Pana vor aparea normele, care specifica exact ce cheltuieli pot fi scazute la calculul impozitului pe venitul global aferent acestui an, oficialii ii sfatuiesc pe contribuabili sa stranga chitantele. Oficialii Finantelor au anuntat, saptamana trecuta, ca normele de aplicare a Codului Fiscal vor aparea luna viitoare.

Strategie fiscala pentru 2005

Desi nenumarate aspecte ale Codului Fiscal au ramas o necunoscuta chiar si pentru specialisti, reprezentantii Ministerului Finantelor au demarat ieri discutiile cu partenerii sociali pe tema strategiei fiscale pentru perioada 2005-2007. Printre propunerile Finantelor, care au fost inaintate sindicatelor si patronatelor, amintim diminuarea, de anul viitor, a cotei de impozit pe profit cu 5%, in paralel cu cresterea corespunzatoare a cotei de impozitare a veniturilor din dividendele acordate persoanelor fizice. La aceasta se adauga si propunerea de plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate in timpul anului, impozitarea veniturilor realizate prin societatile off-shore si recunoasterea pierderilor intreprinderilor generate de datoriile neincasate. La capitolul TVA, se propun introducerea regimurilor speciale de TVA pentru producatorii agricoli, vanzarea de obiecte de arta si antichitati si pentru activitatile din turism, precum si eliminarea scutirii de TVA pentru gospodariile agricole individuale.

Masuri cu bataie lunga

Printre masurile care cu siguranta vor fi indelung discutate, amintim de posibilitatea renuntarii, din 2007, la sistemul de impozitare a veniturilor microintreprinderilor si de introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor persoanelor fizice.

Daca in primul caz autoritatile pot invoca necesitatea alinierii la cerintele UE, introducerea cotei unice ar putea avea doar doi opozanti, respectiv sindicatele, care s-au impotrivit introducerii cotei unice de 23%, si Fondul Monetar International. Merita amintit faptul ca Finantele au avansat propunerea introducerii unei cote unice de 14%, dupa ce se pare ca au fost facute si calculele estimative privind impactul asupra bugetului de stat.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *