Stiri si noutati

Cheltuielile pentru modernizarea locuintelor vor fi deduse din impozit

Carmen Neacsu

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri, la o dezbatere pe tema noului Cod Fiscal si de Procedura Fiscala, organizata de Finmedia, ca "Fiscalitatea din Romania a constituit adesea o frana" pentru dezvoltarea si cresterea economica. "Sunt foarte multi nemultumiti. Unii spun ca sunt prea multe taxe, iar legislatia este stufoasa", a recunoscut premierul, care spune ca noul Cod Fiscal a aparut tocmai din necesitatea asigurarii claritatii si coerentei in relatia oameni de afaceri-buget. Aceasta, tinand cont de specificul economiei autohtone, cat si de relatia cu Fondul Monetar International.

O fiscalitate mai redusa este dezirabila

"In Romania, este practic iluzoriu sa ne gandim ca toate problemele pot fi rezolvate deodata. O fiscalitate mai redusa, care sa sustina cheltuielile bugetare, este insa dezirabila chiar daca, uneori, cand am dat facilitati si am creat relaxari fiscale, s-a produs o crestere a indisciplinei financiare", a spus Nastase. Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala cuprind toate reglementarile referitoare la taxele si impozitele administrate de Ministerul Finantelor, precum impozitul pe venit, Taxa pe Valoarea Adaugata, accize, taxe si impozite locale, si reguli clare privind procedurile de colectare a veniturilor. Documentele urmeaza sa fie adoptate de Guvern in septembrie, dupa consultari cu reprezentantii mediului de afaceri si opinia publica, urmand apoi sa fie supuse aprobarii Parlamentului.

Facturile pentru faianta si termopan, deductibile

O data cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, in ianuarie 2004, cheltuielile efectuate de catre persoanele fizice pentru izolarea termica a apartamentelor si mentinerea caldurii in locuinte ar putea fi considerate plati deductibile si scazute din impozit, a declarat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. In plus, spune ministrul, exista posibilitatea ca si cheltuielile efectuate pentru instalarea centralelor de apartament sau a celor de bloc sa fie deductibile, ca si cele de modernizare a locuintelor. "Toate cheltuielile pe care o persoana le face pentru imbunatatirea apartamentului, prin montarea termopanelor, faiantei sau chiar a centralelor termice, ar putea fi deductibile din impozit", a mai declarat oficialul finantelor, care spune ca o decizie in acest sens urmeaza sa se adopte peste cateva saptamani. "Asa, s-ar incuraja investitiile de acest gen, s-ar reduce consumul de energie termica din apartamente si s-ar infiinta noi locuri de munca in sectoarele care produc astfel de materiale pentru locuinte", a spus Tanasescu. In fine, el a mai informat ca este posibil sa fie redusa si cota de impozitare de 1,5 % aplicata de cifra de afaceri realizata de microintreprinderi.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *