Stiri si noutati

China ? a patra economie mondiala

China urmeaza sa devina in scurt timp a patra economie mondiala, marti autoritatile de la Beijing revizuind in crestere cifrele referitoare la majorarea Produsului Intern Brut (PIB) pe anul 2004, o corectie care plaseaza China pe locul sase in topul primelor zece economii din lume in 2004, informeaza AFP.
Directorul Biroului national de statistica, Li Deshui, a indicat marti ca PIB-ul Chinei pe 2004 a fost revizuit in crestere cu 16,8 procente, pana la 15.987 trilioane yuani (1.971 miliarde dolari). Diferenta intre estimarea initiala si noile cifre este de 283,6 miliarde dolari si, potrivit autoritatilor chineze, provine din revizuirea contributiei avute de sectorul serviciilor la PIB.
"Partea sectorului tertiar a crescut de la 31,9 la 40,7 la suta… In 2004, cresterea valorii adaugate a sectorului tertiar a fost de 93 de procente", a informat Li Deshui.
Prin aceasta corectie semnificativa, economia chineza a trecut de pe locul sapte pe locul sase, devansand Italia, distanta care o separa de Franta si Marea Britanie , locul cinci si respectiv patru la nivel mondial, fiind foarte mica.
"Pentru a sti cu siguranta daca China va trece in fata Frantei si a Marii Britanii va trebui sa asteptam insa rezultatele pe 2005", a precizat directorul Biroului national de statistica.
Potrivit cifrelor oficiale, economia chineza ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de peste noua procente, mentinandu-si mai mult sau mai putin ritmul pe care il inregistreaza neintrerupt de peste zece ani. Expertii considera ca in 2006 China va depasi Franta si Germania, apropiindu-se de primele trei pozitii din top zece, ocupate in ordine de SUA, Japonia si Germania. Trebuie tinut cont insa de faptul ca in prezent rezultatele economiei chineze nu includ si cifrele pentru Hong Kong, un teritoriu sub jurisdictie chineza, dar care publica separat cifrele referitoare la performantele sale economice.
Revizuirea oficiala a PIB-ului chinez era asteptata de mai multi ani. Pentru analisti, Beijingul a decis aceasta revizuire pentru a diminua partea investitiilor in PIB, considerate prea mari de catre economisti, precum si pentru a creste increderea mediilor de afaceri internationale in economia chineza, prezentata drept o economie matura.
Potrivit noilor cifre furnizate de autoritatile chineze, topul primelor zece economii mondiale a avut in 2004 urmatoarea ordine: SUA (11.667 miliarde dolari), Japonia (4.623 miliarde dolari), Germania (2.714 miliarde dolari), Marea Britanie (2.140 miliarde dolari), Franta (2.002 miliarde dolari), China (1.981 miliarde dolari, fata de 1.649 miliarde dolari cat anunta-se anterior), Italia (1.672 miliarde dolari), Spania (991 miliarde dolari), Canada (929 miliarde dolari) si India (691 miliarde dolari).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *