Stiri si noutati

China dezvaluie compozitia cosului valutar folosit la stabilirea valorii yuanului

Autoritatile chineze au dezvaluit miercuri, in premiera, care este compozitia cosului de valute care va fi folosit la stabilirea valorii monedei nationale (yuanul), informand ca acesta este alcatuit, in principal, din dolarul american, moneda euro, yen-ul japonez si won-ul sud-coreean, informeaza AP.

De asemenea, monedele din Marea Britanie, Malaezia, Singapore, Rusia, Australia, Canada si Thailanda, sunt si ele avute in vedere pentru a fi introduse in cosul valutar care va stabili rata de schimb a yuan-ului, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Centrale a Chiniei, Zhou Xiaochuan, cu ocazia inaugurarii noului centru operational al Bancii Centrale a Chinei de la Shanghai, centrul financiar al tarii. Noile precizari inlatura o parte din misterul care inconjura modul in care va fi stabilita rata de schimb a yuanului, desi autoritatile chineze nu au precizat care este ponderea fiecarei monede in acest cos valutar.

La data de 21 iulie 2005, la presiunile autoritatilor americane, China a pus punct politicii monetare de fixare a valorii yuanului numai in raport cu dolarul american, o politica pe care a utilizat-o in ultimii zece ani, anuntand ca rata de schimb a yuanului va fi determinata in raport cu o colectie de monede. Mai mult, cu aceeasi ocazie, Banca Centrala a anuntat ca a majorat valoarea yuanului cu aproximativ doua procente, de la 8,27 la 8,11 yuani pentru un dolar american, precizand, de asemenea, ca in fiecare zi yuanului i se va permite sa evolueze cu maxim 0,3 procente in ambele directii. De la acea data si pana in prezent, yuanul s-a apreciat usor pe piata valutara externa din Shanghai, fiind cotat miercuri, la deschidere, la 8,1070 yuani pentru un dolar american.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *