Stiri si noutati

Chirovici: IMM-urile sunt dependente de banci

Stefan Etves

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Conferinta Mondiala a IMM-urilor, ca administratia de la Bucuresti este hotarata sa corecteze toate elementele care au stat pana acum in calea dezvoltarii IMM-urilor, astfel incat acest sector sa devina un "segment de avangarda" al economiei romanesti.

Seful statului a mentionat, in discursul rostit, ca cea mai mare pondere a PIB se realizeaza in sectorul IMM, cea mai mare angajare a fortei de munca este tot in acest sector, ca si cea mai mare capacitate de export.

Presedintele a apreciat ca primul vector care trebuie sa faca fata integrarii in UE este sectorul IMM-urilor. El a adaugat ca pregatirea acestora pentru momentul 1 ianuarie 2007 va garanta succesul procesului de integrare.

Basescu a adaugat ca IMM-urile autohtone, ca de altfel toate intreprinderile din lume, vor fi nevoite sa se confrunte cu afacerile virtuale: e-banking, e-bussines. In opinia sa, este necesar ca o intreprindere mica sau mijlocie din Romania sa poata functiona in aceiasi parametri daca doreste sa-si desfasoare activitatea in orice alta tara din UE.

Isarescu: Bancile sa fie mai intelegatoare

Bancile comerciale trebuie sa fie mai active, sa inteleaga problemele IMM-urilor si sa acorde consultanta celor care doresc sa primeasca finantare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezent la acelasi eveniment. "Bancile nu trebuie sa ramana prizoniere ale prejudecatii conform careia planurile de afaceri ale firmelor mici si mijlocii sunt insuficiente si necredibile. Chiar daca in ultima perioada a avut loc o explozie a creditelor acordate de banci, multe dintre ele sunt reticente sa finanteze pentru IMM-uri. Bancile trebuie sa inteleaga ca piata se creeaza", a spus Isarescu. El a adaugat, insa, ca temerile bancilor comerciale sunt uneori justificate, pentru ca nu se pot acorda finantari pe baza unor planuri de afaceri si garantii neacoperite.

Chirovici: IMM-urile, controlate abuziv

IMM-uri sunt dependente de sistemul bancar, de furnizorii de gaze si de energie electrica, a declarat ieri presedintele ANIMMC, Eugen Ovidiu Chirovici.

El a subliniat ca marile companii au un rol esential in dezvoltarea IMM-urilor. "Nu exista o relatie tumultuoasa intre IMM-uri si marile companii. Din ratiuni de costuri, marile companii merg tot mai mult pe externalizarea unor activitati. O companie mare se afla in relatii contractuale cu o ?constelatie? de IMM-uri", a spus Chirovici. Presedintele ANIMMC a adaugat ca IMM-urile s-au confruntat cu proceduri de control "spinoase" in ultimii ani. "Am avut diverse institutii publice, de la Garda Financiara pana la Politie, precum si altele, toate imputernicite sa dea amenzi si chiar sa suspende activitatea unei societati comerciale.

Aceste prerogative de verificare abuziva si haotica au generat si ele acte de coruptie, fiindca intreprinzatorul se vedea in postura de a fi incalcat prevederi administrative de existenta carora nici macar nu stia", a spus Chirovici.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *