Stiri si noutati

Chirovici: Spatiile comerciale ale Cooperatiei vor fi administrate de stat

Arpad Dobre

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern inca din luna mai, act aflat la Parlament, statul are in vedere infiintarea unei structuri care sa administreze spatiile comerciale detinute in prezent de Cooperatia Mestesugareasca (UCECOM) si de Cooperatia de consum, motivul fiind eficientizarea atat a utilizarii spatiilor amintite, cat si a activitatii sistemului cooperatist.

"Noi pledam pentru urgentarea adoptarii acestei legi de catre Parlament, iar dupa aparitia ei va exista o subordonare guvernamentala in acest sens", ne-a declarat ieri presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Eugen Ovidiu Chirovici.

Seful ANIMMC a precizat ca, in prezent, exista unele judete unde folosirea directa de catre cooperatie a spatiilor se reduce la 30-40%, restul fiind inchiriate. In acest sens, ANIMMC a prezentat in sedinta de Guvern de marti o "Nota privind situatia suprafetelor construite ale cooperatiei si masuri de eficientizare a utilizarii acestora". Potrivit lui Chirovici, nu este firesc ca aceste entitati economice sa se preschimbe in agentii imobiliare. "Sigur ca e comod sa mentii acolo o structura functionareasca oarecare, incasezi chirii, platesti salariile si mergi mai departe, considerand ca faci cooperatie. Noi nu consideram ca acesta este modul de a face cooperatie", a spus Chirovici. El a mentionat ca, din cauza faptului ca spatiile sunt inchiriate pe perioade scurte, pe un an-doi, acestea se degradeaza, deoarece chiriasii nu fac investitii, nestiind daca vor mai primi contractul la expirarea perioadei de inchiriere. "Sistemul acesta de locatie a fost eliminat din alte ramuri, dovedindu-se net falimentar, in schimb s-a mentinut "cu succes deplin" in cooperatie", a remarcat Chirovici. In opinia sa, mult mai eficient ar fi un "parteneriat inteligent, in scopul crearii, de exemplu, a unui lant de brutarii sau de magazine alimentare". "Ganditi-va ca noi vorbim de trei milioane de metri patrati (n.r. – 1,9 milioane m.p. exploatati prin inchiriere si 1,1 milioane m.p. in rezerva si conservare la ambele uniuni cooperatiste), deci nu e de gluma. Trebuie gasite solutii in conformitate cu vremurile pe care le traim si cu economia de piata, in asa fel incat sa functioneze spre binele cooperatorilor", a mai spus Chirovici.

"Cooperatorii sunt discriminati"

In replica, directorul Directiei de Promovare a Relatiilor Cooperatiste din cadrul UCECOM, Gheorghe Zamfir, ne-a declarat. "Daca statul doreste o etatizare, o poate face, pentru ca, probabil, are instrumente in acest sens. Nu am cunostinta despre Nota de care vorbiti si nu este normal ca ANIMMC sa nu ia legatura cu noi inainte de a intocmi documentul respectiv. Consider ca suntem tratati discriminatoriu", a spus Zamfir.

De altfel, disputa intre UCECOM si Ministerul pentru IMM, devenit ulterior agentie, dureaza de mai bine de un an, cooperatorii acuzand Guvernul ca vrea sa puna mana pe patrimoniul Cooperatiei Mestesugaresti. Presedintele acestei organizatii, Dumitru Danga, a facut demersuri inclusiv pe langa forul european al miscarii cooperatiste, primind mesaje favorabile. Inclusiv autoritatile au lasat-o mai moale cu subordonarea cooperatiei unui Consiliu National ce urma a fi infiintat de stat, cu scopul clar de a eficientiza activitatea acestui sector. Iata insa ca ideea revine in actualitate si ceea ce nu a putut face fostul ministru pentru IMM, Silvia Ciornei, va putea fi pus in practica printr-un vot favorabil dat de parlamentari Legii privind statutul cooperatiei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *