Stiri si noutati

Cine a luat megaspaga?

Analistii economici spun ca Romania plateste cel mai scump gaz din Europa, deoarece nu importa direct din Rusia, ci prin intermediari. Toti furnizorii sunt importatori care se aprovizioneaza cu gaz rusesc. Romania are incheiate doua intelegeri pentru livrarea de gaze naturale din Rusia, dintre care un contract de baza incheiat cu compania ruso-germana Wintershall si un contract al Transgaz, pentru efectuarea serviciilor de tranzitare prin Romania a gazelor naturale din Rusia catre tarile sud-est europene. In sistemul de distributie mai intervin si cele doua companii de distributie: Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, care au fost preluate de Ruhrgas si Gas de France, acestia fiind parteneri principali ai Gazprom. Practic, toate companiile din domeniu care aprovizioneaza Romania se invart in jurul aceleiasi surse de gaze, concurenta fiind aproape nula.

Autoritatile statului nu recunosc ca, dintre toate tarile europene, Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale importate din Rusia. Statisticile sunt oferite chiar de Gazprom si acestea arata ca Romania va plati in acest an 280 dolari pe mia de metri cubi, fata de majoritatea statelor comunitare, care dau cel mult 240 dolari. Potrivit BBC, tarile Uniunii Europene cumpara gaze naturale rusesti, in medie, cu 240 de dolari mia de metri cubi. Cel mai mic pret, 47 dolari pe mia de metri cubi, il plateste Belarus, aliata traditionala a Rusiei. Armenia si Georgia platesc 110 dolari, iar tarile Baltice (Estonia, Letonia si Lituania) 125 de dolari. De asemenea, Moldova plateste 160 dolari pe mia de metri cubi.

Toate aceste cifre arata ca Romania este defavorizata fata de toate statele din Europa. Pana pe 1 ianuarie, importam gaze cu 250 dolari mia metri cubi, insa potrivit negocierilor care au avut loc in noiembrie intre autoritatile romane si Gazprom, pretul a fost majorat cu 30 dolari. Aceasta dupa ce a mai avut loc o majorare pe parcursul anului trecut de 50 dolari pe mia de metri cubi. Practic, intr-un an, pretul gazelor din import a crescut cu 80 dolari. Autoritatile sustin ca au obtinut pentru acest an un pret mediu mai mic cu circa 20 dolari/1.000 metri cubi fata de pretul prognozat. Precizam ca Romania importa anual din Rusia 40% din necesarul de gaze naturale.

Seres: Platim la fel ca Germania

In ciuda diferentelor mari de preturi care au fost prezentate de mai multe agentii de presa straine, Guvernul roman insista sa afirme contrariul. "Romania nu plateste mai mult pentru gazele naturale importate din Rusia decat plateste, de exemplu, Germania sau alte state europene. Si noi, si ei avem la granita acelasi pret. Sigur ca fata de granita se mai adauga tarife de transport, tarife de distributie, TVA, taxe vamale, accize, care sunt diferite de la stat la stat, dar pretul marfii ca atare, a gazului importat din Rusia, este acelasi pentru toata lumea", a declarat Codrut Seres, ministrul economiei si comertului. Seres a mentionat ca in modul de calcul al costurilor intra si anumite discounturi pe care furnizorul le poate acorda unei companii sau unui stat cu un consum semnificativ mai mare comparativ cu alti clienti. "E clar ca Romania consuma mai putin decat piata Uniunii Europene si atunci se poate sesiza o diferenta de 2-3 dolari pe mia de metri cubi, in functie de acest factor de reducere, dar in nici un caz mai mult", a precizat oficialul MEC. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca preturile practicate pentru Romania sunt similare celor percepute si statelor membre ale UE.

Romania, la mana intermediarilor

Romania are incheiate doua intelegeri pentru livrarea de gaze naturale din Rusia, dintre care un contract de baza incheiat cu compania ruso-germana Wintershall si un contract al Transgaz, pentru efectuarea serviciilor de tranzitare prin Romania a gazelor naturale din Rusia catre tarile sud-est europene. Prcatic, prin intermediul unei companii germane, Wintershall, Romania plateste cel mai scump gaz din Europa. Contractul pentru importul gazelor naturale din Rusia a fost incheiat pentru perioada 2006-2030. Analistul Dan Capatana a declarat pentru radioul public ca pretul mare perceput in cazul Romaniei este o consecinta a faptului ca nu s-a realizat nimic in vederea reducerii dependentei de gazele rusesti. "Este foarte mult pentru ca noi avem si conducte de tranzit pentru gazele rusesti, care trec mai departe catre Turcia. Deci, ar trebui sa beneficiem, ca si Polonia, ca si Belarus, ca si Ucraina, ca si Moldova, de unele reduceri. Or, noi aici am fi avut in trecut, in acesti 15 ani scursi, posibilitatea sa avem o mai mare independenta energetica fata de resursele rusesti de gaze si petrol", a spus Dan Capatana.

Nabucco, un proiect neinceput

Guvernul a inceput sa se gandeasca la solutii alternative de aprovizionare cu gaze, abia acum cand in urma conflictului dintre Rusia si Ucraina a constientizat ca in cazul unei crize a gazelor rusesti Romania ar putea sa fie grav afectata. Astfel, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului economiei sa urgenteze lucrarile de constructie a conductei care va permite Romaniei sa se aprovizioneze cu gaze naturale din zona Marii Nordului, prin interconectare cu Ungaria. Ministrul economiei a anuntat ca pentru finalizarea cat mai rapida a conductei, in baza unui acord comercial, va fi semnat un protocol intre distribuitori, Romgaz si firma ungara Mol.

Un alt proiect, Nabucco, gazoductul care va urma traseul Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria si care ar urma sa devina operational abia peste cinci ani sau poate chiar mai tarziu, avand in vedere tergiversarea lucrarilor. Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui culoar de tranzit al gazelor naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa de Vest. Importanta acestui proiect a fost recunoscuta si de organismele comunitare, prin includerea pe lista de proiecte prioritare, dar inca nu a fost facut nimic pentru punerea sa in aplicare.

Distrigaz, incurajata sa importe

Ministrul economiei i-a convocat pe principalii producatori si distribuitori de gaze naturale pentru a gasi solutiile necesare pentru maximizarea catitatilor disponibile pentru Romania in vederea depasirii unor eventuale situatii de criza pe plan international. O prima solutie anuntata de ministru este maximizarea productiei interne la Petrom si Romgaz. "Avand in vedere perioada de iarna care ne asteapta, am solicitat reprezentantilor Petrom si Romgaz sa ne precizeze in termen de 48 de ore o suplimentare a cantitatilor pe care acestia le-ar putea produce, pentru perioada de iarna, pentru urmatoarele trei luni", a spus Seres. Ministerul economiei informeaza ca a fost discutat si un plan de esalonare a livrarilor din zona inmagazinarilor si posibilitatea pastrarii unor rezerve operative astfel incat sa nu fie folosit la maximum ceea ce este inmagazinat in momentul de fata. Seres a recomandat distribuitorilor sa apeleze, daca este nevoie, la importuri proprii.

Un alt proiect luat in calcul in intalnirea dintre ministrul Seres si principalii actori din domeniul gazelor naturale a fost cel de inmagazinare a intregii cantitati de gaze naturale extrase din Marea Neagra pe platformele Petrom si gasirea unor consumatori in zona Dobrogei, zona de operare a Distrigaz Sud.

UNPR: Statul a scapat din mana sistemul energetic romanesc

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) considera ca incercarea de identificare a unei solutii de criza in cazul furnizarii de gaze "este o incercare nereusita de manipulare a opiniei publice prin readucerea in discutie a unor proiecte care pana in prezent nu au putut fi realizate, cum ar fi gasirea unor surse alternative de energie, dublarea capacitatii de inmagazinare sau proiectul Nabucco". De asemenea, UNPR sustine ca este nelegala presiunea aplicata asupra companiilor private pentru cresterea productiei. "Statul roman si-a pierdut influenta asupra sistemului energetic romanesc prin politica anti-nationala promovata de toate guvernele de a vinde toate capacitatile de productie si resursele naturale ale Romaniei unor investitori straini", se arata intr-un comunicat al UNPR.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *