Stiri si noutati

Clauzele de salvgardare trebuie avizate de Consiliul Concurentei

Consuela Stegarescu

Consiliul Concurentei va monitoriza si ajutoarele de stat acordate asiguratorilor creditelor pentru export pe termen scurt, potrivit unui ordin al acestei institutii, care vizeaza armonizarea legislatiei interne cu acquis-ul comunitar.

Ajutoarele de stat acordate asiguratorilor si reasiguratorilor creditelor pentru export pe termen scurt vor fi monitorizate de Consiliul Concurentei, potrivit unui Ordin publicat recent in "Monitorul Oficial". "Instructiunile sunt preluate exact din legislatia europeana. Ordinul se refera la societatile de asigurare si reasigurare, iar conform Legii 603/2003, nu trebuie notificate ajutoarele de stat mai mici de 3 miliarde lei de-a lungul a trei ani", ne-a declarat Viorel Munteanu, membru al CC.

Raportari semestriale la CC

Competitia intre asiguratorii publici ai creditelor de export, care pot fi "departamente guvernamentale, companii de stat sau controlate de stat, care asigura riscurile", si cei privati, este principalul obiectiv al Ordinului. De asemenea, in cazul in care asiguratorii privati sunt sustinuti de stat, acestia intra in categoria celor "considerati drept publici". Consiliul "va exercita pe baza rapoartelor semestriale prezentate de furnizorii de ajutor de stat un control permanent asupra sistemului national de asigurare si reasigurare a creditelor pentru export pe termen scurt", se specifica in Ordin.

Factorii care limiteaza concurenta sunt garantiile de stat acordate pentru imprumuturi luate si pierderi inregistrate de asiguratori, orice diferente intre obligatiile asiguratorilor publici si privati, in ceea ce priveste constituirea de rezerve corespunzatoare, reduceri sau scutiri de impozite, acordarea de ajutoare de stat sau aportul de capital al statului, respectiv reasigurarea de catre stat.

In consecinta, asiguratorii publici ai creditelor pentru export pe termen scurt (care acopera riscurile comerciale si politice) vor tine gestiune si conturi separate pentru asigurarea riscurilor mentionate si celelalte activitati.

Mai multe notificari la CC

Orice intentie de a utiliza clauza de salvgardare trebuie notificata Consiliului, potrivit actului normativ. "Notificarea trebuie sa contina un studiu de piata care sa demonstreze imposibilitatea acoperirii riscurilor pe piata privata de asigurari, justificandu-se astfel recurgerea la aceasta clauza – prin dovezi din partea a doi asiguratori privati internationali pentru credite de export, precum si de la un asigurator de credite national", se precizeaza in actul normativ. De asemenea, mai este necesara si o descriere a conditiilor pe care un asigurator public de credite pentru export intentioneaza sa le aplice pentru acoperirea unor astfel de riscuri. Dupa primirea notificarii, Consiliul va analiza indeplinirea conditiilor mentionate, respectiv compatibilitatea cu legislatia in vigoare. In cazul in care CC aproba aplicarea clauzei de salvgardare, "decizia asupra compatibilitatii este limitata la doi ani de la data deciziei, cu conditia ca situatia pietei, care a justificat utilizarea clauzei, sa nu se schimbe in aceasta perioada", se stipuleaza in Ordin. Nu in ultimul rand, Consiliul este imputernicit sa modifice conditiile de utilizare a clauzei de salvgardare si poate decide sistarea sau inlocuirea cu un alt "sistem adecvat".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *