Inspectorii fiscali ai Ministerului Finantelor au finalizat controlul privind modul in care cluburile de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt, Apullum Unirea Alba Iulia si Minaur Zlatna si-au achitat datoriile bugetare aferente salariilor, primelor si celorlalte drepturi salariale acordate in perioada 1998-2002. Potrivit raportului, pe care vi-l prezentam, astazi, in exclusivitate, cele trei cluburi datoreaza statului, cumulat, 33,7 miliarde de lei. Pentru neregulile savarsite in activitatea financiar-contabila, au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 230 milioane de lei.
Ceahlaul a "uitat" sa achite 972 milioane de lei
Neplata catre bugetul de stat a impozitului pe salarii retinut din veniturile sportivilor, antrenorilor si tehnicienilor constituie una dintre principalele deficiente constatate deopotriva la Ceahlaul Piatra Neamt si la FC Minaur Zlatna. Astfel, in perioada 1998-2003, la Ceahlaul Piatra Neamt s-a calculat, evidentiat si retinut din veniturile fotbalistilor un impozit pe salarii de 972 milioane de lei, suma care nu a mai fost, insa, virata la buget pana la finalizarea controlului.
In consecinta, inspectorii fiscali au calculat pentru aceasta "omisiune" dobanzi si penalitati in suma de 686,5 milioane de lei.
Pe de alta parte, raportul subliniaza ca managerii clubului Ceahlaul au comis inca o ilegalitate, achitandu-le sportivilor si antrenorilor, in perioada noiembrie 1998-decembrie 2002, sume de bani in numerar, in lei sau in valuta, sub forma unor prime de joc, rate la contractul de munca, diurne de deplasare sau indemnizatii contractuale in valoare totala de 24 miliarde lei, fara a se calcula si retine impozitul datorat statului. In principiu, presedintele Ceahlaului, Gheorghe Stefan, s-a prevalat de faptul ca sumele respective provin din sponsorizari si, ca atare, nu sunt impozabile. Stefan a "pacatuit" ca si colegii sai de la Steaua, Rapid si FC National, ignorand faptul ca Legea 69/2000 prevede ca si sumele provenite din sponsorizari sunt impozabile. Pentru aceasta fapta, inspectorii fiscali au consemnat ca managerii clubului au incalcat legislatia in domeniu, respectiv OG 73/1999 si OG 7/2001.
Ca urmare, a fost calculat suplimentar un impozit pe salarii pentru sumele acordate jucatorilor si antrenorilor de 7,5 miliarde de lei. La aceasta suma au fost calculate dobanzi si penalitati de intarziere de peste opt miliarde de lei.
Nerespectarea legislatiei privind impozitul pe salarii a fost constatata si la FC Minaur Zlatna, care a "uitat" sa achite la bugetul de stat suma de 655,3 milioane de lei, cat reprezinta impozitul pe salarii calculat si retinut de la sportivi si antrenori in perioada ianuarie 1998-iulie 2003.
Pinalti nu agreeaza fondurile speciale
In fine, la Ceahlaul Piatra Neamt, inspectorii fiscali au mai descoperit ca au fost calculate eronat obligatiile bugetare vizand contributiile la fondurile speciale. Astfel, nu au fost cuprinse in baza de impozitare sumele acordate salariatilor sub forma indemnizatiilor contractuale, a ratelor la contractul de munca si a primelor de joc, diminuandu-se astfel sumele datorate catre fondul de risc si accident, fondul special de solidaritate sociala pentru persoanele cu handicap si cel pentru sustinerea invatamantului de stat cu suma de 877 milioane de lei. Dobanzile si penalitatile calculate pentru neplata integrala a obligatiilor bugetare depasesc un miliard de lei.
Apullum Alba Iulia nu a auzit de acte contabile
Dupa cum au constatat inspectorii MFP, evaziunea fiscala este o boala care a molipsit tot spectrul fotbalului romanesc. Astfel, si conducerea clubului Apullum Unirea Alba Iulia a achitat jucatorilor, arbitrilor si observatorilor delegati prime si indemnizatii de joc fara a fi calculate si retinute impozitele aferente. Inspectorii fiscali au recalculat obligatiile de plata ale clubului, fiind stabilit un impozit suplimentar de 5,08 miliarde de lei, la care se adauga 3,3 miliarde de lei dobanzile si penalitati aferente. Activitatea de control a fost ingreunata si de faptul ca FC Apullum Unirea Alba Iulia nu a reflectat in evidenta contabila, in perioada ianuarie 2000-iulie 2002, activitatea desfasurata, clubul de fotbal nedetinand documente justificative si actele contabile obligatorii care au stat la baza raportarilor inscrise in bilanturile contabile anuale. Acelasi club nu a depus nici declaratiile privind obligatiile de plata la bugetul de stat si nici fisele fiscale privind impozitul pe venitul global pentru personalul clubului si jucatori, amenzile contraventionale aplicate pentru aceasta fiind de 60 milioane de lei.
Inspectorii au mai constatat ca Apullum Alba Iulia nu a angajat personal de specialitate care sa asigure conducerea evidentei tehnico-operative si contabile. Astfel, clubul nu utilizeaza registrele contabile obligatorii, nu tine evidenta analitica a creantelor si datoriilor si nu are organizata evidenta formularelor tipizate cu regim special.
Evaziune la marile cluburi, dar si la FRF
Controalele efectuate in acest an de Ministerul Finantelor au relevat ca toate marile cluburi de fotbal au datorii imense la bugetul statului, care s-ar putea "traduce" printr-un termen simplu: EVAZIUNE. Astfel, FC Steaua inregistra datorii de 88 miliarde de lei din neplata impozitului pe salarii si 17 miliarde de lei din neplata impozitului pe profit. UFC Rapid datora la buget, tot in iulie a.c., 66 miliarde de lei, Dinamo, 55 de miliarde, Sportul Studentesc, 45 de miliarde, iar FC National, 20 miliarde de lei. Chiar si Federatia Romana de Fotbal avea datorii bugetare de circa 27 miliarde de lei.
Have something to add? Share it in the comments.