Stiri si noutati

CNVM va permite SIF-urilor sa faca investitii pe pietele externe

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) vrea sa dea printr-un proiect de regulament mai multe drepturi societatilor de investitii financiare (SIF). Potrivit proiectului, SIF-urile vor putea detine instrumente ale pietei monetare si valori mobiliare tranzactionate atat pe piata romaneasca, cat si pe cea externa, ale unui singur emitent, in limita a 20% din valoarea activului net. Regulamentul actual stabileste ca SIF-urile pot achizitiona valori mobiliare tranzactionate, altele decat obligatiunile, doar la Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq, pana la un prag de 10%. Limita poate fi majorata la 15%, in situatia in care depasirea este determinata de investitia in obligatiuni. Societatile de investitii financiare nu pot efectua investitii pe pietele internationale.

Proiectul de regulament prevede ca valuta achizitionata de de pe piata interna, titlurile neadmise la tranzactionare si efectele de comert, emise de un singur emitent, nu trebuie sa depaseasca 10% din valoarea activului net al SIF. Noua reglementare mai prevede o limita de 2%, in cazul cumpararii titlurilor neinscrise la tranzactionare la BVB si Rasdaq.

De asemenea, va fi introdus un prag de 30% din activele SIF pentru investitii in instrumente financiare emise de societati apartinand aceluiasi grup. In portofoliul SIF vor putea sa existe valori mobiliare neadmise la tranzactionare, in limita a cel mult 20% din activele totale. (C. Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *