Stiri si noutati

Codul fiscal a trecut de Comisia de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor

“”>Membrii Comisiei de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor au discutat luni toate amendamentele proiectului de lege de modificare a Codului fiscal, dupa dezbateri care au durat noua ore.
Comisia a respins neimpozitarea profitului reinvestit, facilitate aprobata anterior in Senat si care reprezenta una din mizele principale ale Codului fiscal, potrivit vicepresedintelui Comisiei, Gratiela Iordache.
De asemenea, microintreprinderile care realizeaza venituri altele decat cele din consultanta sau management vor avea acelasi regim fiscal, cu impozit pe cifra de afaceri, al carui nivel va creste gradual de la doi la suta anul viitor la 2,5 la suta in 2008 si trei la suta in 2009.
Deputatii au respins diminuarea cotei reduse de TVA de la noua la suta la sapte la suta, asa cum au aprobat anterior senatorii. Cota redusa de TVA se aplica in prezent pentru manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, livrarea de proteze si accesoriile acestora, cu exceptia protezelor dentare, si medicamente de uz uman si veterinar.
Cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al domeniilor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping si prestarea unor servicii constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe, beneficiaza de asmenea de cota redusa.
A fost mentinut sistemul de impozitare a castigurilor pe piata de capital, care vor fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor. Astfel, cota de unu la suta va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, urmand ca investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an sa plateasca impozit de 16 la suta. Impozitul se aplica la castigurile obtinute.
Firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 de euro pe o perioada de pana la cinci ani, inclusiv, ar putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe cladiri si teren datorate consiliilor locale. Senatorii votasera anterior un nivel de 100.000 de euro pentru investitii, iar Ministerul Finantelor Publice propusese initial un milion de euro.
Potrivit legislatiei in vigoare, consiliul local poate acorda scutirea de la plata impozitului pe teren sau reducerea acestuia pentru terenul aferent investitiilor derulate in conformitate cu legea privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie, pe toata perioada executarii acestora, pana la punerea in functiune, dar nu mai mult de trei ani de la data inceperii lucrarilor si nu mai tarziu de 31 decembrie 2006.
Deputatii au interzis totoata municipalitatilor (consiliile locale, judetene sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz) sa instituie taxe speciale concesionarilor din sectorul utilitatilor publice – gaze naturale, apa, energie electrica – pentru existenta pe domeniul public/privat al unitatilor administrativ – teritoriale a retelelor de apa, de transport si distributie a energiei electrice si a gazelor naturale.
A fost eliminata acciza la aparatele de aer conditionat si cuptoarele cu microunde incepand de anul viitor, iar accizele la cristale si bijuterii vor fi reduse gradual timp de trei ani pana la nivelul zero, iar la cafea timp de patru ani, pana la zero.
Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate cu trei la suta din valoarea totala fata de o cota de 16 la suta din diferenta de pret aplicata in prezent, iar taxa de timbru de unu la suta a fost eliminata.
Dupa ce Senatul a respins in urma cu o saptamana propunerea Guvernului de majorare a impozitelor pentru locuintele cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati, in cadrul dezbaterilor privind modificarile Codului Fiscal, deputatii din Comisia de buget, finante, banci au fost de alta parere si au aprobat majorarea valorii impozabile a locuintelor cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati cu cate cinci procente pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia.
Singurul aspect ramas nedefinitivat a fost taxa speciala de inmatriculare pentru autovehicule care va fi aplicata de la 1 ianuarie 2007, odata cu eliminarea accizei. Deputatii au considerat ca grila de taxare aprobata de Senat este prea redusa, solicitand MFP noi calcule in sensul maririi taxei pentru autovehiculele cu motoare Euro 3 sau mai poluante.
Veniturile bugetare ar putea fi usor in crestere, dupa modificarile adoptate luni, a declarat pentru Rompres secretarul de stat in MFP, Catalin Doica.
La randul sau, vicepresdintele Comisiei pentru buget, finante, banci, Gratiela Iordache, a declarat pentru Rompres ca noul Cod fiscal nu isi indeplineste principala functie, aceea de a spori veniturile bugetare la 33-34 la suta din PIB.
Presedintele Comisiei, Mihai Tanasescu, a apreciat ca acest Cod fiscal nu va aduce un plus considerabil de venituri in anii care urmeaza si ca va fi modificat, fiind putin predictibil.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *