Stiri si noutati

Combaterea terorismului, tema Forumului economic de la Davos

"Stapanii lumii" dezbat in Elvetia perspectivele economiei

Lucrarile Forumului Economic Mondial au debutat ieri in statiunea elvetiana Davos, reunind peste 2.000 de participanti, inclusiv 29 de sefi de stat sau de guvern, peste 80 de ministri si mai multi giganti corporatisti.

Tema oficiala a reuniunii din acest an va fi "Restabilirea increderii" dupa scandalurile fara precedent declansate in SUA, la corporatiile Enron si WorldCom. Totodata, vor fi dezbatute perspectivele de relansare a cresterii economice mondiale.

Cei mai puternici oameni ai planetei vor participa la peste 300 de mese rotunde si seminarii, in discutii figurand si teme ca problema irakiana, riscurile legate de un eventual razboi impotriva acestei tari si combaterea terorismului.

La forumul din acest an va fi infiintat "Consiliul celor 100", ce va reuni 100 de personalitati din lumea occidentala si din cea musulmana, care vor dezbate punctele de frictiune dintre Occident si Islam.

Liderii mondiali, la masa tratativelor

Printre invitatii de marca se numara secretarul american de stat Colin Powell, procurorul general al SUA, John Ashcroft, presedintele brazilian Inacio Lula da Silva si omologul sau mexican, Vicente Fox, ministrul francez de externe, Dominique de Villepin, fostul prim-ministru al Israelului, Shimon Peres, presedintele Microsoft, Bill Gates, si presedintele Coca-Cola, Douglas Draft. Forumul este prezidat de profesorul Klaus Schwab, care a declarat, in deschiderea lucrarilor, ca terorismul este cea mai mare provocare cu care se confrunta societatea dupa atentatele din 11 septembrie din SUA.

Costul participarii la cele cinci zile de discutii se ridica la 10.000 de dolari de persoana, pe langa cele 14 milioane de dolari cheltuite de organizatori. Autoritatile elvetiene au luat masuri exceptionale de securitate in vederea prevenirii unui act terorist. Accesul manifestantilor anti-globalizare in statiunea elvetiana a fost blocat, in zona au fost masati peste 2.000 de politisti si soldati, iar circulatia in spatiul aerian al regiunii Davos a fost interzisa. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *