Stiri si noutati

Combinatele chimice, inchise din lipsa de gaze

Sase combinate chimice si-au oprit activitatea, iar producatorii de energie termica si electrica au fost obligati sa treaca pe pacura si carbune, dupa ce livrarile s-au diminuat cu aproape 10%, pe fondul temperaturilor extrem de scazute din ultimele zile inregistrate in Rusia.

„Romania se confrunta in fiecare an cu astfel de situatii, cand presiunea gazelor scade din cauza temperaturilor foarte mici. Agentii economici si consumatorii casnici nu vor avea insa de suferit ca urmare a diminuarii presiunii gazelor importate din Rusia. Nu este cazul sa ne facem probleme, dar avand in vedere ca pentru urmatoarele cateva zile au fost anuntate temperaturi foarte scazute, au fost luate unele masuri menite sa asigure necesarul de gaze pentru populatie.

In cazuri deosebite, combinatele incadrate la categoria consumatori intreruptibili sunt alimentate la niveluri minime“, a declarat pentru „Averea“, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Dispeceratul National al Gazelor (DNG) a redus livrarile la minim la combinatele chimice Azomures Targu Mures, Amonil Slobozia, Viromet Victoria, Donau Chem Turnu Magurele, Sofert Bacau si Doljchim Craiova, astfel incat acestea sa isi mentina instalatiile in conditii de siguranta.

La Azomures sectiile de amoniac fiind inchise, angajatii intra de astazi in somaj tehnic. Seres a precizat ca nu se pune problema pierderilor, fiind vorba de doar cateva zile de pauza, dar si pentru ca „exista un regulament de joc in piata pentru situatii exceptionale pe care toata lumea il accepta“. Reprezentantii DNG sustin ca toate localitatile din tara sunt alimentate cu gaze la valori normale. Cu toate acestea, in judetul Botosani, situat la extremitatea magistralei de gaz metan pentru nordul Moldovei, presiunea a scazut in cursul zilei de ieri, la jumatate din cat ar fi fost necesar. DNG a anuntat ulterior ca a redirectionat cu prioritate o cantitate mai mare de gaze catre aceasta regiune, situatia fiind remediata spre seara. (C.N.)

Cristina Nedelcu
Sursa: Averea

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *