Stiri si noutati

Combinatul Donasid Calarasi a fost preluat de Grupul Tenaris pentru 37 milioane de euro

Grupul Tenaris, unul dintre principalii producatori de tevi la nivel mondial, a finalizat achizitia unui pachet de 97% din actiunile combinatului de otel de la Calarasi, Donasid, valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproximativ 37 milioane euro, informeaza un comunicat al companiei. "Prin aceasta achizitie, Tenaris vizeaza reducerea costurilor de productie si asigurarea unei surse constante de otel pentru Silcotub, producatorul de tevi fara sudura, pe care il detine deja in Romania.

De asemenea, aceasta operatiune va creste competitivitatea productiei de tevi fara sudura din Italia, prin inlocuirea productiei marginale de otel si cresterea specializarii otelurilor de mare valoare", au apreciat reprezentantii grupului. Reprezentantii Autoritatii pentru Privatizare si cei ai companiei italiene AFV Acciaierie Beltrame SpA au semnat, in august 2002, un acord pentru constituirea societatii mixte Donasid Calarasi, pe baza unor active ale combinatului siderurgic Siderca. Compania italiana detinea, initial, 51% din actiunile Donasid. Tenaris intentioneaza sa investeasca la Calarasi 25 milioane de euro pentru inceperea productiei de tagla rotunda, precum si pentru alte imbunatatiri.

Combinatul de otel de la Calarasi are o capacitate de productie anuala de 470.000 de tone, care include o otelarie electrica si linii de turnare continue, folosind ca materie prima fierul vechi.In urma tranzactiei, Tenaris a preluat si datoria pe termen lung a Donasid catre AVAS, in valoare de 16,8 milioane de euro. Grupul Tenaris controleaza in Romania combinatul Silcotub Zalau, preluat in 2004 prin achizitionarea firmei Tubman International, care detinea pachetul majoritar de actiuni al Silcotub. Societatea mai detine si producatorul de tevi Tubinox Bucuresti.La nivel mondial, Tenaris are capacitati de productie si in Argentina, Brazilia, Canada, Italia, Japonia, Mexic si Venezuela. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *