Stiri si noutati

Combinatul Siderurgic Resita, curatat de datorii pentru a fi vandut pe un euro

Consuela Stegarescu

Combinatul Siderurgic Resita (CSR) a fost vandut, ieri, pentru suma de 1 euro, grupului Sinara Handel GmbH din Germania, care distribuie produsele TMK in afara Rusiei. "Este a doua privatizare pe 1 euro – pret simbolic ce spune mult despre situatia combinatului si cumparator, care isi asuma o situatie complexa si riscuri", a declarat, ieri, presedintele Autoritatii pentru Privatizare (APAPS), Ovidiu Musetescu. Totalul angajamentelor asumate de cumparator este de circa 25 milioane de euro, din care 10 milioane de euro reprezinta datoriile societatii care "nu au putut fi sterse", a afirmat Musetescu. Combinatul avea datorii de 50 milioane de dolari, iar pierderile se ridicau la acelasi nivel. "Au fost asanate 37-38 milioane de dolari din datoriile de 50 milioane, iar restul vor fi platite de cumparator, esalonat, in urmatorii ani", a precizat Musetescu.

Pe de alta parte, prin actul normativ care va reglementa aceasta privatizare, terenuri destinate constructiei unui parc industrial vor fi trecute in proprietatea Consiliului Local. Echipamentele de furnizare a apei vor ramane in proprietatea combinatului, dar prin clauze este asigurata furnizarea apei in Resita. De asemenea, contractul prevede ca in urmatorii trei ani vor fi pastrati cei 1.520 de angajati.

Sinara Handel va aloca 10 milioane de dolari pentru investitii tehnologice, trei milioane de dolari pentru rezolvarea problemelor de mediu, respectiv sase milioane de dolari in capitalul de lucru, a afirmat reprezentantul grupului TMK in Romania si directorul general al societatii Artrom Slatina (detinuta tot de TMK), Adrian Popescu. Productia combinatului va fi majorata de la 220.000 tone de otel anual la 450.000 tone in maximum trei ani, situatie in care societatea va inregistra profit.

1,8 milioane de euro pentru Electronica

Contractul de privatizare a societatii Electronica Bucuresti, inclusa in Programul PSAL II, a fost semnat tot ieri, cu PC Boards Bucuresti. "Activele industriale ale societatii sunt o treime din ce erau odata. Cu suma de 1,8 milioane de euro, au fost cumparate datorii de 3 milioane euro", a afirmat Musetescu. Electronica a produs anul trecut numai 50 de televizoare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *