Stiri si noutati

Comerciantii europeni vor pierde 800 milioane euro din cauza cotelor impuse textilelor din China

Conflictul in domeniul textilelor dintre Uniunea Europeana si China nu este niciodata pe gustul tuturor, comerciantii europeni preconizand pierderi de 800 milioane euro din cauza impunerii cotelor la textilele chinezesti, relateaza cotidianul spaniol ABC.

In prezent, industriasii de pe Vechiul Continent respira mai usurati dupa acordul incheiat in iunie intre Bruxelles si Beijing, care limiteaza intre opt la suta si 12,5 la suta cresterea exporturilor pentru zece categorii de produse textile din China. Afectati de aceasta masura nu sunt insa numai producatorii chinezi, ci si comerciantii europeni.

Potrivit cotidianului britanic Financial Times, acesti comercianti ar putea pierde circa 800 milioane euro din cauza impunerii cotelor. Aceasta este valoarea pe care ar putea-o atinge pe piata zecile de mii de pantaloni si jerseuri blocate in porturi si care nu pot intra in UE deoarece China a redus deja limitele prevazute pentru acest an pentru cele doua categorii de produse.

Cu peste 55 milioane jerseuri si 11 milioane pantaloni vanduti, colosul asiatic trebuie sa stopeze exporturile, desi multe cereri nu au fost satisfacute. Din aceasta cauza, comisarul pentru comert al UE, Peter Mandelson, a acuzat detailistii ca au realizat o avalansa de importuri in perioada scursa intre semnarea acordului, pe 9 iunie, si intrarea sa in vigoare, o luna mai tarziu.

Indiferent cine este vinovat de aceasta noua problema, guvernele Suediei si Danemarcei au alertat asupra prejudiciilor pe care le-ar putea aduce pietelor nationale blocarea marfurilor chinezesti. Astfel, ministrul suedez al comertului, Thomas Ostros, a trimis saptamana trecuta o scrisoare comisarului Mandelson, in care avertiza ca distribuitorul de textile Hennes & Mauritz ar putea intenta ”actiuni legale” daca nu va primi marfurile comandate.

La randul sau, responsabilului cu Economia din Danemarca, Bendt Bendtsen, a mers chiar ceva mai departe si a solicitat o intalnire cu comisarul pentru comert pentru a discuta anumite schimbari in noul sistem de cote aplicat textilelor din China.

Ceea ce este in joc este campania de vanzari din perioada de toamna-iarna, deoarece, potrivit Concernului Britanic al Detailistilor, marfurile blocate la frontiere, care au pret de cost intre 200 si 250 milioane euro, ar putea aduce pagube de 800 milioane euro pentru nenumarate magazine repartizate in toata Europa.

Desi cele 25 de stat membre au respins posibilitatea majorarii limitelor stabilite pentru exporturile din tara asiatica, Comisia Europeana a solicitat tarilor afectate o serie de date, pentru a calcula dimensiunile excedentului de textile si pagubele pe care le aduce comertului de pe Vechiul Continent.

Intre timp, comisarul Mandelson intentioneaza sa se intalneasca cu omologul sau chinez, ministrul comertului Bo Xilai, cu scopul de a discuta aceasta problema.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *