Stiri si noutati

Comisarii Garzii Financiare vor primi 15% din valoarea bunurilor confiscate

Marius Guta

Comisarii Garzii Financiare vor beneficia de "stimulente" echivalente cu 15% din banii obtinuti prin amenzi si confiscari, se precizeaza intr-o Ordonanta de Urgenta referitoare la "organizarea Garzii Financiare". Din veniturile obtinute ca urmare a valorificarii bunurilor confiscate "se retine o cota de 1% care se vireaza Autoritatii Nationale de Control (ANC) pentru constituirea fondului de stimulente la dispozitia ministrului delegat pentru coordonarea autoritatilor de control", se mentioneaza in documentul citat.

Control "operativ si inopinat"

Potrivit noului statut, Garda Financiara (GF) se va organiza ca institutie publica de control si se va afla in subordinea ANC, care va prelua de la Ministerul Finantelor toate atributiile specifice GF, "cu exceptia celor privind urmarirea si incasarea veniturilor bugetare si solutionarea contestatiilor". Actul normativ precizeaza ca GF "exercita controlul operativ si inopinat". Exista, insa, si exceptii. Acestea au in vedere controlul fiscal, "precum si cel privind prevenirea, descoperirea si combaterea actelor din domeniile economic, financiar si vamal care au ca efect evaziunea si frauda fiscala".

Mai presus de lege

Pentru pagubele produse in activitatea de control, ca urmare a neindeplinirii atributiilor de serviciu, sau "a indeplnirii necorespunzatoare a acestora", comisarii Garzii Financiare vor raspunde civil sau penal, dupa caz. Actul normativ mentionat include, insa, si o chichita avocateasca, care ii va putea face scapati pe cei aflati in culpa. Astfel, potrivit art. 10(3), "raspunderea delictuala poate fi antrenata numai pe baza instantelor de judecata sesizate si de catre Autoritatea Nationala de Control".

"Integri si incoruptibili"

Ordonanta de Urgenta introduce si conditii etice, revolutionand legislatia autohtona si chiar internationala. Astfel, personalul Garzii Financiare "este obligat sa respecte legea, sa aiba o conduita corecta, sa fie integru si incoruptibil". Cu alte cuvinte, comisarii Garzii Financiare vor fi niste veritabili cavaleri fara frica si fara prihana. Totusi, trebuie precizat faptul ca actul normativ nu prevede si sanctiuni pentru incalcarea acestor "conditii etice". De fapt, aplicarea lor ar fi sinucidere curata, existand riscul ca GF sa ramana fara personal.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *