Stiri si noutati

Comisia de buget-finante, banci a Senatului examineaza ordonanta privind economisirea in sistem colectiv

Presedintele Raiffeisen Banca Pentru Locuinte, Ionut Costea, a fost invitat, miercuri, la discutarea in Comisia de buget-finante, banci a Senatului a Ordonantei de Guvern de modificare a Legii 541/2002, privind economisirea si creditarea in sistem colectiv.

Prin aceasta ordonanta, Guvernul a modificat cuantumul primelor acordate de stat pentru economiile facute de populatie in sistem colectiv pentru domeniul locativ, prima urmand sa fie de 15 la suta din suma economisita de client intr-un an, fata de 30 la suta, cat era pana in prezent.

De asemenea, prima nu va putea depasi echivalentul in lei a 100 de euro, calculat la rata de schimb leu-euro comunicata de BNR. Guvernul a aliniat astfel prevederile legislatiei romanesti in domeniu cu prevederile similare din tarile europene in care functioneaza economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Conducerea Raiffeisen Banca Pentru Locuinte a reactionat in legatura cu aceasta masura, considerand ca este necesara o stabilitate in legislatie in Romania.

‘Actionarii nostri au decis anul trecut sa faca o investitie de 15 milioane de euro plecand de la existenta unui cadru legislativ care stimula activitatea de economisire-creditare pentru domeniul locativ – Legea 541/2002. Ii vom informa pe actionarii nostri despre modificarile aduse Legii 541/2002, vom analiza impreuna si vom stabili strategia viitoare pe piata romaneasca.

In celelalte tari unde actionarii nostri au infiintat banci similare, cadrul legal a fost modificat, insa dupa mai multi ani de la demararea activitatii de economisire-creditare. De exemplu, in Slovacia prima de la stat a ramas nemodificata – la 40 la suta – timp de sase ani, in timp ce in Cehia – 25 la suta – timp de cinci ani. Consideram ca numai stabilitatea cadrului legal creeaza premizele dezvoltarii unui segment de piata, a dezvoltarii unei nise de piata cu potential”, se arata intr-un comunicat al Raiffeisen Banca Pentru Locuinte, remis, miercuri, Rompres.

Legea 541/2002 prevedea ca prima acordata de stat sa fie de 30 la suta din suma economisita intr-un an, iar cuantumul sau nu va putea depasi un salariu lunar mediu brut pe economie, comunicat de autoritatea nationala de statistica la finele anului.

Ordonanta adoptata de Guvern abroga din Legea 541/2002 si articolul potrivit caruia primele acordate si dobanzile bonificate la depozitele clientilor nu erau incluse la calculul impozitului pe venit, deci acestea vor fi impozitate ca si venituri din dobanzi bancare, cu 10 la suta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *