Stiri si noutati

Comisia Europeana avertizeaza: banii deblocati dupa inundatii, orientati prioritar spre infrastructura

Erich Unterwurzacher, directorul unitatii ISPA din DG Regio a Comisiei Europene, a insistat ieri asupra necesitatii ca fondurile europene care vor fi deblocate dupa inundatiile din Romania sa fie folosite pentru innoirea infrastructurii, care sa permita evitarea pe viitor a unor efecte devastatoare ca cele din prezent.

Potrivit oficialului european, in prezent sunt discutate cazurile judetelor Bacau si Vrancea, iar asistenta furnizata de Comisia Europeana prin ISPA ar putea fi de 40 de milioane de euro, in conditiile in care nivelul de cofinantare din partea autoritatilor romane va fi redus. Unterwurzacher a apreciat ca, astfel, suma totala de care ar beneficia Romania ar fi de 50-51 de milioane de euro, in cadrul acestei componente a programelor de preaderare.

La randul sau, Onno Simons, insarcinat cu afaceri in Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, a punctat faptul ca Romania trebuie sa ceara oficial folosirea unor bani suplimentari disponibili prin programale de preaderare Ispa, Phare, Sapard.

Autoritatile romane, care gestioneaza in intregime distribuirea fondurilor Sapard, au primit raspuns pozitiv pentru realocarea sumei de 70 de milioane de euro, dar trebuie sa intocmeasca rapid proiecte, iar procedura de cofinantare la nivel de 50 la suta ramane valabila. (N.C.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *